Gyárbezárás, kutatóközpont eladás

Elhalasztott fejlesztések és modellváltásokról döntött a legtöbb autómárka, ami azt jelenti, hogy lassabban változnak az autódivatok és környezetvédelmi technológiák.

Egy-két évvel eltolt modellváltások, csökkentett kutatási és fejlesztési költségek valamint gyárbezárások mellet újabb fúziókról is tárgyalnak a járműiparban.

Takarékossági okokból meghosszabbítják az autógyártók az egykoron még tízéves, majd négy évre rövidített modellciklusait. Általában egy új modell kifejlesztésére és gyártásának előkészítésre másfél-kétmilliárd eurót költenek a konszernek, de még egy kisebb ráncfelvarrás költsége is meghaladja a háromszázmillió eurót. Ezzel lassabban változik majd az autódivat, ami önmagában még nem nagy csapás, az már inkább, hogy később kerülnek az autókba a korszerű biztonsági eszközök és környezetbarát technológiák. A Volvo két évvel tolja el az XC90-es megújulását.

A tőzsdei részvényárzuhanások után felfüggesztették a General Motors a Chrysler egyesüléséről szóló tárgyalásokat, a Chrysler iránt érdeklődik még a Renault- Nissan konszern, valamint több kínai járműipari cég is. Második negyedévi 9,1 milliárd dolláros veszteségeinek csökkentésére a GM bezárta Janesville (Wisconsin) és Morain (Ohio) mellett  működő, összesen háromezer embert foglalkoztató üzemeit és eladta svédországi fejlesztő központját, így a következő generációs - Szentgotthárdnak is szánt - négyhengeres turbófeltöltős motorcsalád tervezését a Saab Trolhattani részlegéhez telepítették. 

A Mazda törölte második amerikai üzemének felépítését.

A spanyolországi Nissannál 1680 embert bocsátanak el, és a műszakok számát háromról kettőre csökkentik: a japán cég Barcelonában, Avilában és Cantabriában működő üzemeiben Pathfinder, Navara típusú terepjárókat is pickup modelleket, valamint Cabstar és Atleon teherautókat gyárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.