Gyárat bővít a Nemak. Még százan dolgozhatnak Győrben

Több mint ötmilliárd forintos beruházással száz új munkahelyet teremt a kisalföldi megyeszékhelyen a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó, mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft. A fejlesztéshez a kormány 406 milliós egyedi támogatást biztosít - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kiemelte: ahhoz, hogy Magyarország a harmadikról az első helyre ugorhasson azon uniós tagállamok rangsorában, ahol a legmagasabb az ipar GDP-n belüli aránya, nem csupán a négy nagy autógyár, de ezek beszállítóinak jelenléte, fejlődése is fontos.

Az autóipari beszállítók világszínvonalú technológiát hoznak Magyarországra - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy 2010-ben a kormánynak súlyos döntést kellett hoznia arról, milyen útra kívánja terelni az országot; akkor az újraiparosítás válaszát adták, abból kiindulva, hogy "Magyarország akkor lehet igazán erős, ha erős termelő szektorral rendelkezik".

Megjegyezte, hogy ehhez szükség volt az adórendszer, a felsőoktatás és szakképzés átalakítására, valamint kellően rugalmas és garanciákat nyújtó munkajogi rendszert kellett kialakítani. Kiemelte: az első negyedévben a gazdaság 3,5, a beruházások pedig 2,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket.

Az államtitkár közölte, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kíván kötni a Nemak Győr Kft.-vel.

David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezetője elmondta: a hőkezelő csarnok berendezését és gépek beszerzését tartalmazó beruházás eredményeként 2016 végére 898-ra bővül a társaság munkavállalóinak száma.

Emlékeztetett arra: a Nemak-csoport a világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártó kapacitásával rendelkezik, amely 34 üzeméből 48 járműgyárral áll üzleti kapcsolatban, ezek közé tartozik az Audi, a BMW, az Opel és a Renault is.

Az eseményről kiadott közlemény szerint az 5,6 milliárd forint értékű beruházás jövőre kezdődik és 2017-re készül el.

David Toth korábban azt közölte: a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. 150 millió eurós árbevétele tíz százaléknál is magasabb bővülés 2012-höz képest, ami visszatérés a 2008-ban kitört válságot megelőző egy évtized emelkedéséhez, az idei célkitűzés pedig a 165 millió euró elérése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.