Gyanús árfolyammozgások nyomába eredt az MNB

Ahogy az várható volt, piacfelügyeleti vizsgálatokat indított az MNB annak kivizsgálására, hogy a Molt és a Richtert érintő, a napokban nyilvánosan közzétett információk kapcsán történt-e tiltott piacbefolyásolás.

A Magyar Nemzeti Bank kiemelten, folyamatosan figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiaci folyamatokat – állapítja meg közleményében az integrált felügyelet szerepét október óta ellátó MNB, amely a nyilvános tőkepiacokba vetett bizalom megőrzése és erősítése céljából monitoring és adatelemzési tevékenysége során ellenőrzi a hazai nyilvános kibocsátók megítélését lényegesen befolyásoló híreket, híreszteléseket, amelyek a befektetők széles köréhez eljuthatnak.

Az MNB a Mol és a Richter piacán 2013. október 16-án tapasztalt árfolyamesések kapcsán az előzetes ellenőrzése eredményként úgy döntött, hogy piacfelügyeleti eljárást indít. A piacfelügyeleti eljárásában azt vizsgálja, hogy a Napi Gazdaság című napilap online kiadásában 2013. október 16-án megjelent, a norvég állami olajalap Mol-részvényeinek esetleges eladásáról szóló cikke kapcsán megvalósult-e a tőkepiaci törvény által tiltott piacbefolyásolás.

Az MNB vizsgálatának középpontjában az a kérdés áll, hogy a cikk létrehozása és megjelentetése során a Napi Gazdaság kellő gondosságot tanúsított-e a norvég olajalap befektetésének Mol részvényt érintő esetleges felülvizsgálatára vonatkozó információ hitelességének, megalapozottságának ellenőrzése terén.

Ettől elkülönülten, egy további piacfelügyeleti eljárásban is vizsgálatot indított az MNB a – 2013. október 16-i kereskedés nap másik jelentős és hirtelen árfolyamesését elkönyvelő  –  Richterről szóló  információkhoz kötődően. A vizsgálat tárgya itt az, hogy a Richter  esetében megvalósult-e a tőkepiaci törvény által tiltott piacbefolyásolás félrevezető, vagy megalapozatlan információ terjesztésével a gyógyszeripari társaság részvényeinek MSCI indexekbe történő visszakerülésével kapcsolatosan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.