Újabb gyalázatos eredmények tavalyról

Alig nőtt az export tavaly, csökkent a külkereskedelmi mérleg többlete, romlott a cserearány – újabb rossz hírek a gazdaságról.

A külkereskedelmi mérleg is romlott tavaly – bár úgy volt: tovább javul, ám a végleges adatok szerint mégse. A KSH jelentése szerint 2012-ben a kivitel volumene 0,9 százalékkal nőtt – egy évvel korábban még 9,9 százalékos volt a bővülés üteme. Ráadásul egy jobb első félévet követett egy rosszabb második: az export az első féléves 4,5 százalékos bővülés után a második félévben bázisszint alá csökkent.

A 2012. január–decemberi kivitel értéke 23.183 milliárd forint (80,1 milliárd euró), a behozatalé 21.212 milliárd forint (73,3 milliárd euró) volt (ez az előző évivel azonos volument jelent). A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki, 70 milliárd forinttal (237 millió euróval) kevesebbet, mint 2011-ben. (Az előzetes jelentés még növekvő aktívumról számolt be, amely újabb rekordot jelentett volna. Most ez nem jött össze). Miután a forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült, romlott a cserearány is, 1,2 százalékkal. 

A KSH jelentése szerint a mobiltelefon-exportunk visszaesése miatt a híradástechnikai készülék kivitelének volumene az év során ötödével csökkent. Értelemszerűen dinamikusan bővült a járműgyártás forgalma. Az energiahordozók behozatala – az árak 14 százalékos növekedése mellett – viszont 5,3 százalékkal csökkent. 

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 4,9 százalékkal nőtt, az importé 5,9 százalékkal csökkent a KSH jelentése szerint. A gabona és gabonakészítmény, ezen belül a kukorica exportja dinamikusan, az állati takarmányoké kétszámjegyű mértékben bővült. 

Legfőbb külkereskedelmi partnerünk mindkét irányban Németország, továbbá a kivitelnél sorrendben: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia. 

Az Európai Unióba irányuló export 0,9, az onnan érkező behozatalé 1,9 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8 százalékal bővült, az importé 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel azelőttitől. 

A külkereskedelmi mérleg hiánya 724 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.