GVH: irányítást szerezhet a MÁV a Restiben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a MÁV Zrt. irányítást szerezzen a Resti Kereskedelmi Zrt. felett. A GVH pénteken közölte azt is, hogy engedélyezte a Budapest Város Önkormányzata irányításszerzését a Fővárosi Vízművek Zrt. felett.

A versenytanács álláspontja szerint az összefonódás következtében káros versenyhatások fellépése nem valószínűsíthető. Az irányításszerző MÁV fő tevékenysége a vasúti szállítás, tevékenységi körébe tartozik továbbá az alaptevékenységéhez szorosan kötődő termelő és szolgáltató tevékenységek széles skálája. A Resti 1993 végén jött létre a MÁV pályaudvarain és a kapcsolódó területeken lévő kereskedelmi egységek üzemeltetésére. A vállalkozás 337 darab, összesen majdnem 55 ezer négyzetméter alapterületű, a MÁV tulajdonában vagy kezelésében levő ingatlan haszonélvezeti jogával rendelkezik 2022. december 31-ig.

A GVH engedélyezte azt is, hogy a főváros önkormányzata egyedüli irányítást szerezzen a Fővárosi Vízművek Zrt. felett, mert álláspontja szerint ebben az esetben sem kell - a Vízművek és az általa egyedül vagy más vállalkozással közösen irányított vállalkozások, valamint az önkormányzat közvetlen és (a BVK-n keresztül) közvetett irányítása alá tartozó vállalkozások, továbbá az Önkormányzat és más vállalkozások által közösen irányított vállalkozások tevékenysége alapján - káros versenyhatásokkal számolni. Az önkormányzat közvetlen irányítása alá tartozó vállalkozások közlekedési, egészségügyi, kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatásokat nyújtanak, a Vízművek meghatározó tevékenysége pedig az ivóvíz-és iparivíz-szolgáltatás, melyet Budapesten és több kapcsolódó településen kizárólagosan végez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.