Az MFB viheti az Mol földgáztárolóját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) indoklása szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azért vásárolhatja meg a Mol gáztárolóját, mert üzleti terveire a kormány csak korlátozott befolyást gyakorol.

A GVH pénteki közlése szerint engedélyezett tranzakció révén a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül megszerzi a Mol földgáztárolóját is, miután korábban már az MVM Magyar Villamos Művek irányítása alá kerültek a E.ON tárolói is.

Az MFB 2013. október 7-én kötött részvény adásvételi szerződést az MMBF 51 százalékának megvásárlására. Bár a két ügylet révén a magyar állam mind az E.ON, mind a Mol hazai földgáztárolóit megszerzi (vagyis az összeset), a többségi állami tulajdonú vállalatok függetlensége tekintetében a versenytörvény speciális szabályokat tartalmaz - érvel a GVH.

Eszerint függetlennek kell tekinteni azokat az állami vagy helyi önkormányzati többségű vállalkozásokat, amelyek önállóan dönthetnek. A GVH gyakorlata szerint, ha az üzleti terv elfogadásához az állam többségi tulajdonosi jogai gyakorlójának jóváhagyása szükséges, az adott vállalkozásnak nincs önálló döntési joga. A GVH már korábban arra jutott, hogy az MFB esetében a miniszter irányítási joga korlátozott, mert az üzleti terveket az MFB hagyja jóvá.

A GVH szerint az MFB ily formán a többi állami vállalattól, így az MVM-től is független. Vagyis az MVM és az MFB nem hangolhatja össze a tárolóival kapcsolatos terveit, a helyzet tehát "ilyen értelemben" nem vethet fel versenyaggályokat.

A GVH azt is megállapította, hogy az MFB-csoportba tartozó MFB Invest és az MVM közös irányítása alá tartózó, a szlovák-magyar gázvezetéket építő MGT kapcsán sem merülnek versenyaggályok, mert az Európai Bizottság döntése alapján a gázvezeték üzemeltetésének majdani jogát át kell adnia más (független) vállalkozásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.