GVH: 88 milliót fizethet a MasterCard

Visszaélt gazdasági erőfölényével a MasterCard a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint. A versenytársak kiszorítására tett kísérletért 88 millió forint bírságot szabtak ki.

A GVH közleménye szerint a MasterCard Europe SA (MasterCard) visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2011. február 8. és 2013. december 31. között úgy állapította meg bankközi jutalékának mértékét, hogy az alkalmas volt versenytársak kiszorítására a piacról.

A jogsértő magatartás a versenyhatóság szerint újszerű volt, és mert ezt a bírság kiszabásakor "enyhítő körülményként" vették figyelembe, a társaságot 88 millió forintra büntették. Az összeg megállapításának alapja, a MasterCard betéti kártyáiból a vizsgált időszakban származó releváns árbevételének 10 százaléka volt.

A GVH azt írta: az Európai Unió Bizottsága, mint versenyfelügyeleti hatóság számos uniós szintű eljárást folytatott le e kártyatársaságokkal szemben a bankközi jutalékkal kapcsolatban. A bankközi jutalék a bankkártya-elfogadást biztosító elfogadó bank által a kártyát kibocsátó bank részére, a bankkártyákkal lebonyolított tranzakcióért fizetett díj, amelynek mértékét Magyarországon a kártyatársaságok határozzák meg.

A Bizottság a VISA-val szembeni egyik eljárást a társaság kötelezettségvállalásának elfogadásával szüntette meg, ennek következtében a VISA bankközi jutalékának felső korlátja lett Magyarországon 2011 februárjától.

Közleményük szerint a bankkártyapiac egy olyan speciális piac, ahol a bankközi jutalékok emelkedéséhez vezet e piac felső szintjén elhelyezkedő bankkártya-társaságok versenye. Ennek oka, hogy a kibocsátó bankok bevételre tesznek szert a bankközi jutalékból, és így azt a bankkártya-társaságot választják, amely magasabb szinten képes meghatározni bankközi jutaléka mértékét.

Márpedig a MasterCard a magyarországi kártyapiacon erőfölényes pozícióban volt a vizsgált időszakban, és e pozícióját erősítette, hogy behozhatatlan versenyelőnyre tett szert a VISA-val szemben, utóbbi felső korlátja miatt a bankközi jutalék meghatározásában.

MasterCard a fentiek tudatában olyan szinten határozta meg bankközi jutalékának szintjét, amelynek következtében tovább csökkent a MasterCard piaci erőfölénye miatt már amúgy is meggyengült verseny. Ami elég volt ahhoz, hogy a GVH megállapítsa a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.