GVH-döntés benzinár-ügyben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a Mollal szemben, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárását, de a döntést csak csütörtökön ismerteti.

Négy éve zajló maratoni vizsgálatsorozat végére tesz pontot csütörtökön a Gazdasági Versenyhivatal. A Portfolio.hu értesülései szerint ekkor ismertetik a még 2010 májusában indított eljárást eredményét, amely arra vonatkozott, hogy az üzemanyagárak kialakításakor a Mol visszaélt-e gazdasági erőfölényével, ugyanis a GVH szerint a rendelkezésre álló információk szerint 2006 óta a Mol által alkalmazott nagykereskedelmi árak túlzottan magasak voltak

A GVH a Mol piaci tevékenységét az elmúlt 15 évben közel húsz versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta, amelyek nagy része a Mol akvizíciós tevékenységével, vagy egyes üzletágainak, leányvállalatainak kiszervezésével volt kapcsolatos. A GVH a Mollal szemben két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le, melyeket a versenyhivatal jogsértés megállapítása nélkül zárt le.

A GVH a Mol árazási magatartását korábban két alkalommal vizsgálta – emlékeztet cikkében a Portfolio.hu. A 2001 januárjában lezáruló vizsgálatnál a GVH nem állapított meg túlzó árazást, mint gazdasági erőfölénnyel való visszaélést, habár a Mol nagykereskedelmi piacon fennálló erőfölényes helyzete a versenyhivatal szerint fennállt. A 2004. október 12-én született határozatában a GVH ismételten megállapította a Mol gazdasági erőfölényét az üzemanyag Magyarország területére kiterjedő nagykereskedelmi piacán, de a 2000-ig bezárólag alkalmazott árakat nem minősítette túlzónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.