GVH: bírság a Phytotec Hungáriának

Jogsértően reklámozta Esberitox nevű tablettáját a Phytotec Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. (Phytotec) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint. A vény nélkül kapható gyógyszert ugyanis nem az alkalmazási előírás alapján mutatta be, és valótlan információt jelenített meg a tabletta összetevőiről. A jogsértésért 2 millió 125 ezer forint bírságot szabott ki a versenyhatóság.

A GVH döntése szerint a Phytotec 2013 augusztusa és 2014 júliusa között jogsértően reklámozott és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

A reklámokban megjelenő "vírusok okozta, akut légúti fertőzések kiegészítő terápiája" szlogen a versenyhatóság szerint pontatlan volt, és túlmutatott az alkalmazási előírásban szereplő javaslatokon, hiszen az Esberitox tabletta nem valamennyi vírus okozta légúti fertőzés kiegészítő terápiájaként, hanem kizárólag megfázás kezelésére ajánlott.

A GVH szerint a "kizárólag növényi összetevők" kifejezés valótlan információt közvetített a fogyasztóknak, a termék ugyanis tartalmaz nem növényi eredetű segédanyagokat és állati eredetű, de mesterségesen előállított vegyületeket is.

Nem fogadta el a GVH a Phytotec által becsatolt, a gyógyszer hirdetett hatásait alátámasztó bizonyítékokat, kizárólag azt vizsgálta, hogy a Phytotec reklámjainak tartalma összhangban volt-e az engedélyezett alkalmazási előírásban foglaltakkal. A Phytotec maga is elismerte, hogy a gyógyszer összetevői között nem növényi eredetű - a gyártáshoz és a tablettázáshoz szükséges - segédanyagok is találhatók - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.