GVH: átveheti az irányítást a Genesis az Extreme Digitalnál

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Genesis Investments Alpha GmbH (Genesis) a jelenlegi közvetlen, egyedüli irányítóval, az ED Group Vagyonkezelő Kft.-vel közös, közvetlen irányítást szerezzen az Extreme Digital Zrt. felett.

A tájékoztatás szerint az Extreme Digital Zrt. - amely több magyarországi szaküzletet tart fenn és online kiskereskedelmi tevékenységet is folytat - elsősorban elektronikai termékek kiskereskedelmi értékesítésével foglalkozik.

Az összefonódáskor az ED Group Vagyonkezelő Kft. mellett a Steinhoff-csoportba tartozó Genesis közös, közvetlen irányítást szerzett az Extreme Digital Zrt. felett.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy a Steinhoff-csoport és az Extreme Digital Zrt. is foglalkozik bútorok, lakberendezési termékek, elektromos készülékek, valamint egyéb termékek (babaápolási termékek, játékok, könyvek) kiskereskedelmi értékesítésével. Azonban a két vállalkozás-csoport együttes magyarországi piaci részesedése minden érintett árupiacon lényegesen 20 százalék alatt marad, így az összefonódás nem jár horizontális hatással.

A hatóság nem azonosított káros vertikális és portfólió-hatást sem, figyelembe véve a Steinhoff-csoport és az Extreme Digital Zrt. tevékenységeit, illetve piaci részesedéseit, mindezek alapján a GVH engedélyezte a tranzakciót.

Az Extreme Digital novemberben jelentette be, hogy a világ egyik legjelentősebb bútorkereskedelmi cége, a Steinhoff International Holdings vállalatcsoport 50,8 százalékos részesedést vásárol és a régiós terjeszkedés finanszírozásához tőkeemelést hajt végre az Extreme Digital magyar online értékesítési vállalatban, amit a cég magyar tulajdonostársai irányítanak tovább. A vételárat nem közölték.

Az Extreme Digital forgalma tavaly 23,7 milliárd forint volt, az idén pedig 30 milliárd forintra számít. A GKI Digital 2015 júliusi elemzése szerint az Extreme Digital a magyar e-kereskedelmi piac legnagyobb forgalmú szereplője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.