GVH: A bűnbánók olcsóbban megússzák

Bírságcsökkentésben részesülhetnek azok a vállalkozások, amelyek meghatározott típusú versenyjogi ügyekben elismerik jogsértésüket és lemondanak bizonyos eljárási jogaikról. A bűnbánóknak akár 50 százalékkel kisebb büntetést biztosító egyezségi eljárás részletszabályait hétfőn rögzítette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH közölte, reméli, hogy a jövőben már Magyarországon is az egyezségi eljárás keretei között zárulnak majd a legbonyolultabb, a főként a kartelleljárások, amelyek így rövidebb idő alatt fejeződhetnek be.

A versenyhatóság közleménye emlékeztet arra, hogy a versenytörvény a 2014. július 1-je után indult eljárásokban lehetővé teszi, hogy a vállalkozások bizonyos esetekben 10 százalékos bírságcsökkentésben részesüljenek. A GVH elnökének és a versenytanács elnökének hétfőn hatályba lépett közös közleménye ezen egyezségi eljárás részletszabályait rögzíti.

Az egyezség intézménye immár több éve ismert az Európai Bizottság gyakorlatában, ott a kartelleljárások többsége ilyen keretek között zárul. A versenytörvény ezt a jól bevált intézményt ültette át a magyar jogba, így az egyezségi eljárással tovább bővül a vállalkozások rendelkezésére álló széles eszköztár a GVH-val történő együttműködésre.

Közölték azt is, hogy az egyezségi eljárás nemcsak a hatóságnak, hanem a vállalkozásoknak is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Ráadásul a 10 százalékos bírságcsökkentési kedvezmény növelhető is, ha az eljárás alá vont vállalkozás egyúttal részt vesz az 50 százalékos bírságcsökkentést is lehetővé tevő engedékenységi programban is.

A versenytörvényben szabályozott engedékenységi politika - szigorúan meghatározott feltételek mellett - lehetőséget ad a kartellező vállalkozások számára a GVH-val való együttműködés esetén a versenyfelügyeleti bírság alól való teljes vagy részleges mentesülésre, mivel a titkos kartellek felderítéséhez és megszüntetéséhez fűződő közérdek fontosabb, mint a kartell feltárását lehetővé tevő, abban részes vállalkozás megbírságolásához fűződő közérdek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.