Gumiszabály kamionoknak: előzés lendületből?

Megint lobbiznak a közúti fuvarozók: most azért, hogy a kamionok non-stop előzhessenek az autópályákon. Javaslatukból azonban öngól lehet, ha elfogadják, „gumiszabály” születik. A fuvaros bármikor előzhet majd a sztrádákon, cserébe a rendőr is akkor büntet, amikor akar.

Lendületből előznének a kamionosok. Szakmai szervezeteik a közúti fuvarozók terheit mérsékelő kereskedelmi gázolajár bevezetését már kiharcolták, és elérték azt is, hogy a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik üzembentartóinak ne kelljen majd megfizetniük a dízel üzemanyagok jövedéki adójának 13 forintos emelését – a többlet adót visszakapják. Ilyen sikerek után talán már ahhoz sem kell sok, hogy kérésükre feloldják a nehéz tehergépkocsik amúgy is átgondolatlanul bevezetett előzési tilalmát az autópályákon. Lobbi-javaslatuk máris kész, előhúzásával talán csak az alkalomra várnak.

Német mintára lazítaná fel a kamionok előzési tilalmát a hazai sztrádákon a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE). Az egyelőre „fiókban tartott” elképzelés szerint a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik az irányonként két forgalmi sávos autópályákon akkor előzhetnének, ha sebességük óránként legalább tíz kilométerrel meghaladná az előttük közlekedőét. A vontatókból és pótkocsijaikból álló járműszerelvények számára megengedett óránként nyolcvan kilométeres sebességhatár betartása mellett ez a szabály a hetvennel, vagy annál lassabban haladók megelőzését tenné lehetővé. A szakmai szervezetnél azzal érvelnek: javaslatuk megvalósítása nyomán a kamionok 35-45 másodperc alatt befejezhetnék a náluk lassabb járművek előzését, és nem tartanák fel indokolatlanul a gyorsabban haladókat.

Az MKFE ötletelését érthetővé teszi, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tavaly valószínűleg olyan munkatársaira bízta az előzési tilalmát elrendelő KRESZ-módosítás előkészítését, akik láttak már kamiont, de még sosem ültek a volánjánál. Ami alapjában nem lenne baj, hiszen a légiközlekedési törvény szövegezőinek sem kell tudniuk repülőgépet vezetni. Más kérdés, hogy a kamionok reggel hat és este 22 óra közti teljes előzési tilalmának bevezetése a kétszer két sávos sztrádákon, autóutakon még a laikusok számára is láthatóan abszurd helyzetet eredményezett.

Elég csak arra gondolni: ha a tehergépkocsi vezetője tartja magát a szabályokhoz mondjuk az M3-as autópályán, előfordulhat, hogy Miskolc határától egészen az M0-ásig egy hatvannal baktató pótkocsis IFA mögött kénytelen cammogni. Márpedig az ebből adódó késést a megrendelők nem tolerálják. A kényszerű lassúság így a kényelmetlenségen túl, forintban kifejezethető károkat is okoz a közúti fuvarozóknak. Mindez azonban nem menti, hogy az MKFE ötlete sem feltétlenül állná ki a „puding próbáját”.

A kamionok előzési tilalmának lazítását ellenzők például okkal mondhatnák: a magyar autópályákon nincs olyan eszköz, ami egyértelművé tenné, hogy két egymást előző kamion között valójában mekkora a sebességkülönbség. A német sztrádákon ezt a többi között a rendőrautók fedélzetére telepített videokamerák figyelik, hazánkban azonban ez a felszerelés is hiányzik.

A kamionosok így egy-egy előzést követő igazoltatáskor bátran hivatkozhatnak arra: éppen tíz kilométeres sebességgel gyorsabban hajtottak, mint az előttük haladó jármű. Állításuk igazságtartalmát csak akkor lehetne ellenőrizni, ha a megelőzött kamiont is megállítanák, és ellenőriznék mindkét vontató menetíró berendezését. Erre azonban rendkívül ritkán kerülhetne sor. Vagyis látszólag ott és akkor előznének, ahol és amikor csak akarnak.

De az MKFE javaslata alapján megszülető jogszabály módosítás a közúti fuvarozókat is nehéz helyzetbe hozná. Olyan „gumiszabály” születne lenne ugyanis, ami a hatóságoknak módot adna a pénzgyűjtésre. A gyorshajtók sarcolásában már gyakorlottnak számító rendőrök legalábbis a legszabályosabb előzés után is fejcsóválva mondhatnák: „ők bizony stopperral mérték, az előzés majd két percig tartott. A sofőr vagy fizet, vagy feljelentés lesz a dologból.”

A kamionok előzési tilalmának felpuhítása hivatalosan még nem került „műsorra”. Az MKFE ötletével egyelőre kivár. Talán azért, mert a januárban bevezetett tilalom a hivatalos közlések szerint sokat javított az autópályák közlekedésbiztonsági helyzetén. Míg 2010-ben januártól augusztusig 125 személysérüléses balesetből 59-et okoztak a tehergépkocsik, addig az idén ugyanebben az időszakban 93 esetből 49-ért volt felelős a kamion vezetője. A kezdeményezést így könnyen a szőnyeg alá lehetne seperni. De az is lehet, hogy valami mást kell kitalálni. Olyasmit, ami működhet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.