Gráf József tartja a távolságot Karsaitól

A mezőgazdasági miniszter úgy látja: 10-15 százalékkal szűkültek a hitellehetőségek az agrárium számára. Ugyanakkor szerinte a bankok elé búzát borogatni készülő Karsai József "extrém körülmények között él az ország legszegényebb vidékén" és az ottani állapotokat nem lehet kivetíteni az ország egészére.

A mezőgazdaságban is nehezebb jelenleg hitelhez jutni, mint korábban,  az ágazatban a válság hatására mintegy 15-20 százalékkal szűkültek a  források az azt megelőző időszakhoz képest - mondta Gráf József  földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Magyar Televízió  Napkelte című műsorában szerdán.
Jelezte: az általa vezetett tárca ugyanakkor mindent megtesz annak érdekében, hogy az agrárium finanszírozhatóságát biztosítsa.  Ennek érdekében például öt vezető pénzintézettel tárgyalt a  minisztérium.

Gráf József
Gráf József szerint jó törvény születe

Megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az agrárium  ugyanakkor jelenleg könnyebb helyzetben van, mint más ágazatok,  mivel az élelmiszerfogyasztás kevésbé esett vissza a világban,  Európában és Magyarországon is, mint más ágazatok. Példaként  említette, hogy a múlt évben a magyar mezőgazdaság nyeresége az  előző évi 70 milliárd forint körüli összegről 100 milliárd forint  körülire nőtt az előzetes adatok szerint. Az agrárium kivitelének  szaldója pedig mintegy 2 milliárd eurós többletet mutat.

A miniszter gondnak nevezte a tejágazatban fellelhető  problémákat, amelyekre - véleménye szerint - uniós szinten kell  megoldást találni, mivel azok nemcsak Magyarországon jelentkeznek.  Példaként említette azt a magyar javaslatot, amely szerint meg  kellene duplázni az exporttámogatást a piacon lévő feleslegek  csökkentése érdekében.

Megerősítette, hogy továbbra is az agrártárca vezetésére  koncentrál, és nem kíván komolyabb politikai szerepet vállalni az  MSZP-ben. Hozzátette: szerinte a fiatalításra a párton belül szükség  van, de az egészséges arányokat meg kell találni e tekintetben is.  Lát viszont néhány olyan fiatalt, aki megállná a helyét akár a  pártelnöki vagy a miniszterelnöki poszton is.

Arra a felvetésre, hogy mit szól Karsai József MSZP-s  országgyűlési képviselő bankok előtti tervezett demonstrációjához,  azt mondta: a battonyai polgármester extrém körülmények között él az  ország egyik legszegényebb vidékén. Ott minden nap találkozik a  mélyszegénységgel, ám ezeket az állapotokat nem lehet az ország egészére kivetíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.