Gráf és Juhász is érintett Benedek Fülöp földügyében?

A Nemzeti Földalapkezelő ellenőrző bizottságának tagja szerint Benedek Fülöp állítólagos pákozdi földügyeiben érintett Gráf József jelenlegi földművelésügyi, illetve Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter is.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is tudott a pákozdi földterület körüli jogügyletekről - állítja Budai Gyula, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Ellenőrző Bizottságának tagja.

A vitatott ügyek kapcsán a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség vádat emelt Benedek Fülöp és két társa ellen hivatali visszaélés miatt. Benedek Fülöp, az agrártárca volt államtitkára - a kérdéses ügyek idején szakállamtitkára -, jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, korábban a gyanúsítás ellen panasszal élt.

Budai Gyula sajtótájékoztatóján elmondta: birtokában vannak olyan dokumentumok, amelyek a két miniszter érintettségét bizonyítják. Ezért ma bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél. Bejelentésében közölte: arra kérte a testület vezetőjét, vizsgálja meg, "hogy Gráf József miniszternek, illetve Juhász Ferenc volt miniszternek milyen szerepe lehetett a Benedek Fülöphöz kapcsolódó földügylethez".

A pákozdi ingatlanügy

Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség még november elején emelt vádat Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős vezérigazgató-helyettese és két társa ellen hivatali visszaélés miatt. Miként arról korábban beszámoltunk, egy 200 hektáros pákozdi ingatlannal kapcsolatban 2006-ban született egy olyan földhivatali határozat, amelyről később jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy jogsértő volt. A most zárult ügyészségi nyomozás azt állapította meg, hogy ezt a határozatot nem véletlenül vagy tévedésből adta ki a Székesfehérvári Földhivatal, hanem Benedek Fülöpnek – a földhivatalokat felügyelő agrártárca akkori szakállamtitkárának – a közbenjárására. Bűnsegédként Benedek egykori minisztériumi titkárságvezetője, valamint a Fejér Megyei Földhivatal korábbi vezetője is a vádlottak padjára került.

Korábban megkeresésünkre Várhomokiné Rabi Noémi, a Fejér Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: bár az eljárás mindössze egyetlen vélelmezett bűncselekmény miatt folyt, a vétkességet csak széles körű bizonyítással lehetett megalapozni vagy kizárni. A nyomozás egyébként még tavaly nyáron indult, amikor az ügyészséghez bejelentés érkezett arról, hogy az említett Pákozd melletti, több mint kétszáz hektáros területet a földhivatal szabálytalanul vont ki a mezőgazdasági művelés alól. A korábbi honvédségi lőteret – amit előtte rét, szántó, erdő, legelő kategóriába soroltak – nem sokkal előbb értékesítették, és a tulajdonos azért kezdeményezte a módosítást, hogy elvégezhesse a lőszermentesítést. Csakhogy időközben megindult az eljárás a föld természetvédelmi területté minősítésére, ezért a kérést elutasították.
Az ingatlant 2006 decemberében véglegesen a Natura 2000 program részévé nyilvánították, ami azt jelentette, hogy ott a tulajdonosnak meg kell őriznie az eredeti élővilágot. A vállalkozó tehát csaknem százmilliót fizetett egy olyan földért, ami számára ettől kezdve nem ért volna semmit. Ám történt egy váratlan fordulat: a fehérvári földhivatal néhány nappal korábban módosította a korábbi határozatot, és a területet kivonta a mezőgazdasági művelés alól.

A bejelentés hatására azonban az ügyészség megóvta a törvénysértőnek tartott határozatot, s miután a földhivatal az észrevételeket nem fogadta el, bírósághoz fordult, ahol a döntést megsemmisítették. Ez eddig nem bűncselekmény, ám az ügyészség az eset vizsgálata során olyan információkhoz jutott, amelyek alapján azt feltételezhették, hogy az eljárás kimenetelét a földhivatalt felügyelő államtitkár befolyásolhatta. Ezért nyomozást rendeltek el, majd Benedeket, valamint három társát gyanúsítottként hallgatták ki. Idén júniusban az eljárást a nyomozó ügyészek lezárták volna, ám Benedekék további bizonyítási indítványokkal álltak elő.

Budai Gyula levele a főügyésznek

Dr. Keresztes Imre főügyész
Központi Nyomozó Főügyészség
Vezetője



Tisztelt Főügyész Úr!

Alulírott, Dr. Budai Gyula, mint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Ellenőrző Bizottságának tagja, az alábbi bejelentést kívánom tenni. 

Információim szerint a Fejér Megyei Főügyészség vádiratot nyújtott be a Fejér Megyei Bíróságra Benedek Fülöp volt szakállamtitkár és két társa ellen hivatalil visszaélés büntette miatt.

A birtokomba került dokumentum alapján, amely a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél készült feljegyzés (2007. november 16.) felvetődik annak a gyanúja, hogy a Pákozd 0223 hrsz. alatti 201 hektáros ingatlan vagyonkezelésbe történő átadásáról, illetve vagyonkezelésbe történő átvételéről, továbbá a művelési ág megváltoztatásáról, majd ismételt átminősítéséről, továbbá annak tényéről, hogy a honvédelmi tárcától tiltást szerezzenek be arra vonatkozóan, hogy a fent meghatározott ingatlan mezőgazdasági célra nem hasznosítható, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, továbbá Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is tudomással bírt. A birtokomban került feljegyzés egyértelműen azt igazolja, hogy a vagyonkezelésbe átadás, illetve átvétel csak a miniszterek hozzájárulásával történhetett meg. Az átadást és az átvételt az ingatlan-nyilvántartási bejegyzések is igazolják, amelyek a bejegyzési dátumok szerint meglepően gyorsan történtek. Álláspontom szerint ezek csak konkrét utasítások alapján mehettek végbe ilyen gyorsan, ugyanis mindenhez a két miniszter aláírása volt szükséges.

Kérem a Főügyész urat, hogy a fentiek alapján vizsgálják meg, hogy Gráf József miniszternek, illetve Juhász Ferenc volt miniszternek, milyen szerepe lehetett a Benedek Fülöphöz kapcsolódó földügylethez, illetve amennyiben nincs hatásköre, úgy azt a korábbi vizsgálatot folytató Fejér Megyei Főügyészségnek küldje meg.

Budapest, 2008. november 27.


                    Tisztelettel:


                                        Dr. Budai Gyula
                                NFA Ellenőrző Bizottsági tag

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.