GPS a lakóautóba, 3D a tévébe

GPS fronton újdonságok egész sorát mutatta be a Mio, többek között egy új navigációs szoftvert. A Samsung pedig megmutatta, hogy lehet 3D képet megjeleníteni hagyományos felvételekből is.

A Mio egy sor új navigációs rendszert mutatott be, az S300, S500, S556 és S700 sorozatban az utóbbi a legérdekesebb: egy ultra-nagy, 7"-es azaz majdnem 18 centis képátlójú kijelzővel rendelkező modell, amelyet lakóautókba, mikrobuszokba és kamionokba szántak tervezők. Valamennyi készüléken az új Spirit nevű szoftver fut: az eddigi rendszerhez képest átdolgozták a kezelőfelületét, de vannak extra-funkciói is: például,  saját, megosztható útikönyvet készíthet a felhasználó. Ennek menete a következő: felveszi a bejárt útvonalat, elmenthet hozzá képeket, hangjegyzeteket, sorba rendezi, mindezt pedig egyetlen eszközzel, magával a navigációs készülkkel, azaz a PNA-val. ünk hozzá képeket, hangjegyzeteket készítünk - és mindezt a PNA-val.

Érdekes újdonság a Mio Mid, ami még csak koncepció, és egy kicsit a netbookra hasonlít: alig több, mint fél kiló, 7 inches, 800x480 pixeles kijelzővel, teljes billentyűzettel, wifi csatolóval és GPS-szel van felévrtezve, operációs rendszere pedig Windows Mobile. Tehát GPS és netbook egyben.

A Samsung megpróbálta megoldani a 3D egyik legnagyobb hátrányát: csak spéci technikával felvett anyagokat lehet megjeleníteni 3D-ben. Legalábbis mai tudásunk szerint. A CES-en bemutatott rendszer bármilyen tartalomból, így akár amatőr felvételekből is 3D-s képet konvertál. Az átalakítást a tévé elektronikája végzi, elvileg tehát bármilyen jelforrásból.  Igaz, a konvertálás jelenleg – az egész még koncepció, nem piaci termék – a szoftvernek számos olyan adatra van szüksége, amit nem minden videojel tartalmaz. A helyszíni próbák azt mutatták, hogy még a rendszer nem tökéletes, a kép nem eléggé térbeli, legalábbis sok esetben nem eléggé. Ha sikerült tökéletesíteni a megoldást, nagyon népszerű lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.