GOSZ: búzából van elég

Jelenleg úgy tűnik a betakarított búza mennyisége négymillió tonna, vagy afelett lehet az aratás végén az országban - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.Tavaly 3,76 millió tonna búza termett Magyarországon, 20 százalékkal kevesebb az előző öt év 4,7 millió tonnás átlagtermésénél.

Az elnök szerint a jelzett mennyiség 10-20 százalékkal haladja majd meg a korábban becsültet. Az eddig kedvező időjárásnak köszönhetően a búza minősége általában jó. Ez azt jelenti, hogy például az idén nem kell a gazdálkodóknak fuzárium fertőzéstől tartaniuk.

A gabona minőségét azonban az is befolyásolhatja, hogy adott területen milyen technológiát,és tápanyag-visszapótlást alkalmazott a gazdálkodó, valamint milyenek voltak a csapadékviszonyok. Így a termés hektáronként 4-7 tonna között mozog, a korábban prognosztizált 3-6 tonna helyett.

Keddig az országban mintegy 160-200 ezer hektáron végeztek a búza betakarításával. A betakarítandó - mintegy 900 ezer hektáros - területen a levágott terület nagyság naponta 8-10 százalék.

Vancsura József megjegyezte, ezt az ütemet az aratók a munka dandárjában, ezen a héten tudják tartani, mivel ezután a nagy teljesítményű kombájnokra már nem lesz szükség. A búza aratásának befejezése augusztus elseje körül várható - becsülte a GOSZ elnöke.

A repce betakarítása befejezés előtt áll, az árpa magtárakba hordásával pedig végeztek a gazdálkodók. Az a repce hektáronkénti hozama 2,5-3,0 tonna között mozog, míg az árpáé 3,5-4 tonna körül volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.