Görögországnak van még lejjebb

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a jelenlegi görögországi politikai bizonytalanság miatt növekedtek a görög hitelképességet fenyegető kockázatok.
A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után, Londonban pénteken késő este bejelentett kilátásrontással együtt megerősítette a "B" szintű - mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású - görög szuverén adósbesorolást.

A negatív kilátás indoklásában a Fitch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett mostani időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

A január 25-ére kitűzött előre hozott választások miatt bizonytalanabbá vált a gazdaságpolitikai döntéshozatal irányvonala. Jóllehet a Fitch nem számít arra, hogy nyárig tartó, elhúzódó politikai patthelyzet alakul ki, de ha ez mégis bekövetkezik, a hitelminősítő szerint az megnövelné a finanszírozási nehézségek és az újabb recesszió kockázatát. A cég londoni elemzői valószínűsítik, hogy megállapodás jön létre az új görög kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka között, mivel mindkét oldalt erőteljes ösztönzők késztetik az egyezségre.

A Fitch Ratings szerint ez abban az esetben is igaz, ha a radikális baloldali Sziriza párt - a közvélemény-kutatások alapján a választások esélyese - győz. Mindazonáltal továbbra is széles a szakadék a Sziriza és a trojka szakpolitikai elképzelései között, így bonyolult és kockázatokkal terhelt tárgyalási folyamat várható - jósolták a hitelminősítő elemzői.

A Fitch hangsúlyozza, hogy a Sziriza 2012 óta enyhítette gazdaságpolitikai nézeteit, és most már azt pártolja, hogy Görögország az euróövezet tagja maradjon. Emellett elkötelezte magát az államháztartás elsődleges többletének fenntartása, valamint az IMF-fel és a magánhitelezőkkel szembeni kötelezettségek teljesítése mellett.

Ha azonban a Sziriza vezetésével alakul kormány Görögországban, akkor a legnagyobb valószínűséggel leállna privatizációs program, és a közszféra bérköltsége várhatóan növekedne - jósolták a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint megvan a kockázata annak is, hogy még az idén újabb választásokat kell tartani, mivel a trojkával folytatandó tárgyalások várhatóan feszültségeket szítanak a görög politikai pártok között és a párokon belül is, és ha gyenge koalíció jön létre, az ebbe bele is bukhat. Megtörténhet az is, hogy lehetetlennek bizonyul egy új kormánykoalíció kialakítása - áll a Fitch elemzésében. A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szerepel alapeseti előrejelzési forgatókönyveiben az idei újabb görögországi választások kényszerű kiírása.

A cég előrejelzése szerint a görög hazai össztermék (GDP) az idén 1,5 százalékkal növekszik. Ez azonban már rontott prognózis: a Fitch a legutóbbi, tavaly novemberi felülvizsgálatában ennél 1 százalékponttal gyorsabb idei GDP-bővülést valószínűsített. A negatív előrejelzési korrekciót a cég a görög belpolitikai bizonytalanság, valamint a gyengülő euróövezeti növekedési kilátások miatt hajtotta végre.

A Fitch Ratings szerint a GDP-arányos bruttó görög államadósság-ráta tavaly tetőzött 178 százalékon, és onnantól fokozatosan csökken. A cég alapeseti feltételezései közé tartozik az is, hogy Görögország az euróövezet tagja marad.

Más nagy londoni házak azonban nem zárják ki a Grexit lehetőségét, vagyis Görögország távozását az euróövezetből. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzői 2015-re szóló globális előrejelzésükben döntő jelentőségűnek nevezték az idei évet az euróövezet szempontjából, mivel szerintük ez lehet az az év, amikor „legalább egy" tagállam elhagyja a valutauniót.

A ház szakértői elismerték, hogy ezt már korábban is jósolták. Véleményük szerint azonban az előre hozott görögországi választások, és az a tény, hogy közvélemény-kutatásokat a Sziriza párt vezeti, megnöveli a "Grexit-forgatókönyv" idei megvalósulásának esélyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.