Görögországgal bukhat az egész EU is

Államcsőd, Görögország kizárása az euróövezetből – efféle következményekkel fenyegetnek európai politikusok, ha most hétvégén sem születik megegyezés az EU és az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette athéni kormány között.
Ha az EU-nak enged, Ciprasz úgy dönt, hogy fontosabb megtartani Görögország fizetőképességét, mint ellenállni a nemzetközi hitelezők kéréseinek – noha ez utóbbi ígérte a választóknak odahaza. A megegyezésre jó esély kínálkozik, hiszen az Athénból Brüsszelbe küldött legutolsó reformlista már nincs olyan messze az EU/IMF-páros javaslataitól.
Ciprasz pénteken Athénban a miniszterelnöki hivatal előtt. A száműzetésre semmi esély
Ciprasz pénteken Athénban a miniszterelnöki hivatal előtt. A száműzetésre semmi esély
Alkis Konstantinidis / Reuters

Az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácskozását azért hívták össze szombatra, hogy kidolgozzák a megállapodás részleteit. Íme néhány konfliktus: a hitelezők a nyugdíjkorhatár gyorsabb felemelését sürgetik, egyes területeken nagyobb áfanövelést szorgalmaznak, a védelmi költségvetést jobban visszavágnák.

Angela Merkel német kancellár  „döntő fontosságúnak” nevezte a hétvégi egyeztetést. Szerinte még azelőtt meg kell egyezni, hogy hétfőn újranyitnak a pénzpiacok.

Ha mind a két fél rábólint az alkura, az athéni parlament már vasárnap vagy hétfőn, a berlini törvényhozás pedig hétfőn vagy kedden szavazhat a megállapodásról, így pedig Görögország további pénzügyi támogatást kap, és keddig, a június 30-i határidőig törleszteni tudja az IMF-nek a következő hitelrészletet.

Ha viszont Ciprasz a kormányzó Sziriza párt balszárnya s a görög közvélemény nyomásának enged, visszadobja az EU/IMF-páros reformjavaslatait. Ebben az esetben nem folyósítanak több pénzt Görögországnak (sem a június 30-án lejáró mentőprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, sem további összegeket), és emiatt sem az IMF-nek, sem az Európai Központi Banknak nem tudja visszafizetni a nyáron lejáró hitelrészleteket.

Jó előre figyelmeztetett ugyan az IMF, hogy ekkor bejelenti a görög államcsődöt, ám elemzők szerint Ciprasz úgy érezheti, hogy az államcsőd kihirdetése inkább erősítené Görögország tárgyalási pozícióját. A lakosság mindenesetre kellemetlen következményekkel szembesülhet. Bevezethetik a tőkekorlátozást (Cipruson már történt ilyen két évvel ezelőtt), pénzfelvételi limitet elrendelve és a banki átutalásoknak határt szabva. Az elmúlt napokban eurómilliárdokat menekítettek ki a görögországi bankokból.

Hiába fenyegetik egyre nyíltabban az athéni kormányt a Grexittel (Görögország kizárásával az euróövezetből), ennek megvalósulására szinte semmi esély. Az euró az EU legfontosabb politikai projektje, így megbomlása legalább akkora bukás lenne az unió vezetőinek, mint a görögöknek. (A játszmában péntek este Görögország tett egy merész lépést, Ciprasz televíziós beszédben jelentette be, hogy a reformjavaslatok elfogadásáról július 5-re népszavazást írnak ki Görögországban – a szerk.)

Egy biztos: Merkel nem szeretne az a kancellár lenni, aki temeti az eurót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.