Görögország tízéves lejáratú eurókötvényt bocsát ki

Görögország öt bankot bízott meg egy újabb, ezúttal tízéves lejáratú szindikált eurókötvény kibocsátásával - jelentette be csütörtökön a görög adósságkezelő központ.

A kötvénnyel Athén újabb 5 milliárd eurót kíván szerezni a nemzetközi tőkepiacokról, árazása várhatóan 310 bázispont körül lesz az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött. A papírt csütörtökön később árazzák.

Csütörtök délig az 5 milliárd eurónyi kötvényre már 7 milliárd euró értékű ajánlat érkezett.

Az euróövezet adósságszempontból leggyengébb láncszemének tartott Görögország január végén kibocsátott ötéves államkötvényére meglepően nagy, ötszörös túljegyzés volt a piacon. Eredetileg legfeljebb 5 milliárd eurót hirdettek meg, 25 milliárdra volt ajánlat, így 8 milliárd euró értékben bocsátottak ki a kötvényt, amelyet az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött 3,50 százalékpontos felárra áraztak.

Görögország most azt a kedvező hangulatot igyekszik kihasználni, amit a nemzetközi hitelpiacokon a szerdán bejelentett újabb, ezúttal 4,8 milliárd eurós megtakarítási csomagja váltott ki.

Athénnak az idén több mint 50 milliárd euró pótlólagos tőkét kellene szereznie - ténylegesen vagy az államháztartási megtakarításokból - ahhoz, hogy teljesíthető legyen az idei hiánycél. Áprilisban és májusban 20 milliárd dollárnyi adóssága jár le, ezért elemzők szerint további pénzt kell szereznie a nemzetközi hitelpiacokról, illetve lehetséges, hogy a korábbi euróövezeti segítség-ígéreteket is szeretné majd Athén készpénzre váltatni, vagy akár az IMF-től hitelt felvenni.

Elemzők már szerdán rámutattak, hogy Athén - várhatóan kihasználva kedvezőbb piaci helyzetét - még a napokban piacra dob egy újabb eurókötvényt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.