"Görögország egyetlen esélye az IMF hitel"

A görög pénzügyminiszter szerint az államcsődöt csak az EU és a IMF hitellel tudják elkerülni. Elemzők szerint mediterrán uniós országok mellett Írországra és Nagy Britanniára is ágra is átterjedhet a görög járvány, ám térségünk bankrendszere egyelőre nincs kitéve veszélynek.

A görög pénzügyminiszter szerint az államcsőd és a májusban esedékes államadósság-törlesztés felfüggesztésének elkerülésére a EU-tól és az IMF-től való hitelfelvétel az egyetlen esély.

Jeórjiosz Papakonsztantinu - aki a parlamentben, a megszorító csomag tervezetének vitáján szólalt fel - hangsúlyozta: a görög államkincstárban nincs elegendő pénz ahhoz, hogy újrafinanszírozzák a május 19-én lejáró 9 milliárd eurós államkötvényt, ezért az egyetlen lehetőség az esedékes adósság kifizetésére a megmentési csomag "megcsapolása".

Több nyugat-európai és euróövezeti bankrendszerre is átterjedhet a görög szuverén adósságválság járványos hatása, Közép-Kelet-Európában ugyanakkor "nem érett meg a helyzet" a görög járvány teljes körű átterjedésére, mivel a térség makromutatói sokkal jobbak, mint a sebezhető eurótagállamokéi - áll vezető londoni hitelminősítő és befektetési házak csütörtöki helyzetértékeléseiben.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtöki londoni elemzésében Portugáliát, Spanyolországot, Olaszországot, Írországot és Nagy-Britanniát nevezte meg azon országok között, amelyek bankrendszereire a szuverén hitelkockázatból eredő potenciális járvány átterjedhet.

A Morgan Stanley befektetési bankcsoport londoni elemzőinek csütörtöki értékelése szerint Közép- és Kelet-Európa (CEE) EU-tagállamai, köztük Magyarország széleskörű makro-összehasonlításban sokkal jobb állapotúak, mint a járványveszélyes euróövezeti tagok, és a CEE-térség várhatóan jobban fog teljesíteni a mostani volatilis helyzetben, mint Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

Az euróövezet egysége és stabilitása mellett hitet téve, az eurózóna költségvetési ellenőrzésének "hatékonyabb szankciókkal" történő megerősítését sürgette csütörtöki közös levelében a francia elnök és a német kancellár.

A két vezető euróövezeti állam nevében elutasítják annak lehetőségét, hogy egy tagállamot kizárjanak a monetáris unióból, valamint elkötelezik magukat az euróövezet "egységének, stabilitásának és szilárdságának" megőrzése mellett.

Az euróövezet országainak pénteki csúcstalálkozója kapcsán Nicolas Sarkozy és Angela Merkel az uniós vezetőkhöz, Herman Van Rompuy-hoz, az Európai Unió soros elnökéhez és José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett közös levelét a Le Monde című francia napilap ismertette csütörtök délután megjelent számában.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.