Görög sztrájktörők a reptéren

Sztrájktörőket alkalmaz a Budapest Airport - emiatt a Munkástanácsok a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult. A ferihegyi repteret üzemeltető cég szerint ők csak az utasok és a légitársaságok érdekében alkalmaznak "biztonsági ellenőröket".

A Munkástanácsok szerint a Budapest Airport  negyven görög  munkavállaló kiképzését kezdte meg, annak érdekében, hogy  sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren; a szövetség  elnöke, Palkovics Imre a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult, hogy  megakadályozza a törvénysértést. A Budapest Airport ezzel  kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy azonnali hatállyal biztonsági  ellenőröket alkalmaz Európai Uniós országokból, hogy csökkentse a  repülőtér és a légitársaságok további kárait és javítson az utasok  rendkívül nehéz helyzetén.

A szakszervezet közleménye szerint Kovácsszegi Dorottya, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség főosztályvezetője   ígéretet tett arra, hogy  a felügyelőség munkatársai  a  sztrájkbizottsággal közösen még hétfőn munkaügyi ellenőrzést  tartanak a repülőtéren.

A Munkástanácsok a görög szakszervezetekhez és a Közlekedési  Szakszervezetek Európai Szövetségéhez fordul, hogy akadályozza meg  külföldi sztrájktörők alkalmazását a ferihegyi reptéren - fűzik  hozzá.

A Munkástanácsok továbbá javasolni fogja az Egységes  Közalkalmazotti Sztrájkbizottságnak, hogy adjon ki közös  szolidaritási nyilatkozatot a ferihegyi sztrájkolók mellett.

A Ferihegyen sztrájkot kezdeményező két szakszervezet , a  Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a repülőtéri  Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) "a munkaadó  sorozatos törvénysértéseire" válaszul sztrájkőrséget szervez - derül  ki a közleményből.

A BA tájékoztatása szerint a döntés az ellenőrök alkalmazásáról  négy nappal a sztrájk megkezdése után, a közelgő karácsonyi ünnepek  miatt született meg.

"Az uniós ellenőrök rendelkeznek minden EU-s és magyar  jogosítvánnyal. Az utasbiztonsági ellenőrök várhatóan holnap,  december 16-án állnak munkába, feltéve, hogy a sztrájk folytatódik"  - áll a BA közleményében.

A Budapest Airport az ellenőröket határozott idejű  munkaszerződéssel alkalmazza egészen addig, amíg azt a forgalmi  helyzet megköveteli. Ezzel a lépéssel a BA minimalizálni kívánja a légitársaságokat, utasokat, valamint a magyar gazdaságot ért károkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.