Görög pénzügyminiszter szerint nincs államcsőd veszély

A görög pénzügyminiszter szerint "egyáltalán" nincs kockázata annak, hogy országa fizetésképtelenné válik, és nem kér uniós támogatást sem.

Jeórjiosz Papakonsztantinu szerdai sajtóértekezletén elmondta: Görögország az Európai Unió védőszárnyai alatt van, de bízik saját erejében. Hangsúlyozta azt is, hogy a görög bankrendszer "alapjaiban szilárd". A miniszter annak kapcsán igyekezett megnyugtatni a piacokat, hogy hétfőn leminősítésre jelölte két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália szuverén adósosztályzatait a Standard & Poor's, amely elsősorban a görög besorolás várható közeli visszaminősítésére tett erős utalást.

A jelenlegi görög besorolás az S&P listáján ráadásul az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország lesz az első euróövezeti állam, amely átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába. A Görögországgal kapcsolatos intézkedéshez fűzött hétfői elemzésében a Standard & Poor's azt írta: véleménye szerint valószínűtlen, hogy az új kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt - ezt az idén a GDP 12,7 százalékára várják - és az államadósságot.

Az S&P becslése szerint további intézkedések elmaradása esetén jövőre a hazai össztermék 125 százalékára emelkedik a görög államadósság-ráta - ez a legmagasabb lenne az euróövezetben -, és középtávon is várhatóan ezen a szinten marad, vagy még tovább nőhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.