Görög "árnyék" pénzügyminiszter szerint nem megengedhető országa csődje

A görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban hosszú éveken át kormányon volt Új Demokrácia párt egyik vezére, Notis Mitarakisz a Concorde Alapkezelő - Alapblog számára adott interjúban közli: már csak geopolitikai okokból sem megengedhető Görögország pénzügyi csődje. Az euróról a görögöknek eszük ágában sincs lemondaniuk. Készek teljesíteni a házi feladataikat.

A görög ellenzék "árnyék" pénzügyminisztere, a korábban hosszú éveken át kormányon volt Új Demokrácia párt egyik vezére, Notis Mitarakisz a Concorde Alapkezelő - Alapblog számára adott interjúban közölte: már csak geopolitikai okokból sem megengedhető Görögország pénzügyi csődje. Az euróról a görögöknek eszük ágában sincs lemondaniuk. Készek teljesíteni a házi feladataikat, viszont az EU-nak is mielőbb igazi fiskális unióvá kell válnia, az EKB-nak pedig igazi jegybankká. A korábban a Fidelity International vezető befektetési elemzőjeként nemzetközi ismertségre szert tett, amerikai és brit elit egyetemeken végzett közgazda mindemellett bejelentette: a héten pártja nem szavazza meg az ingatlan adó bevezetését, annak ellenére sem, hogy ezt várják el a görögöktől a hitelezők.

A szakember kifejtette, hogy számára nem kérdés: Görögország az eurózóna része marad, s ugyanezt tudja elmondani a Európai Unióval kapcsolatban is. Az eurózónából való kilépésnek az is a kockázata, hogy ha megtörténne az az egész zónára és az unió egységére jelentene veszélyt. A mi szótárunkban nem létezik "görög államcsőd" kifejezés - fogalmazott. Ugynakkor az valóban elviselhetetlen, hogy másfél év alatt immár sokadszor csinálnak drámát az ország körül. Úgy véli egy sor európai és Európán kívüli ország politikai és gazdasági-pénzügyi elitjének egy része  direkt vagy indirekt módon újra és újra túldramatizálja a helyzetet, kalandor módon játszik a tűzzel. 

A rendezett csőddel való kérdéssel kapcsolatban kifejtette: csak a sajtóból tudnak erről. Megbízható információk minderről nem állnak rendelkezésre. Ebben persze a mi kormányunk is "hunyó" – mondta –, mert még bennünket sem tájékoztat, holott azért egy ilyen nehéz helyzetben erkölcsi kötelessége lenne egy kormánynak konzultálnia az ellenzékkel. Mindazonáltal abban biztos, hogy Görögországban a politikai, gazdasági, pénzügyi színpad minden főszereplője egységesen mond nemet az átütemezésre, ha úgy tetszik: az államcsőd bármilyen formájára vonatkozó javaslatra.

Ezzel együtt megjegyezte: semmiféle további adók, így az ingatlanadó bevezetéséhez  nem adják a nevüket. Elhibázott gazdasági és fiskális politikának tartják ugyanis, hogy adósságválság idején adókat emeljenek, új adókat vezessenek be- bárhol a világon. Ez a kerékkötője a növekedés beindulásának.

Az adózást ugyanakkor abszolút átláthatóvá akarják tenni, ebben mindannyian egyetértünk, és ez kikerülhetetlen, de a túlzott adóztatás és az új adók bevezetése éppenséggel a nagy célok: az adósságállomány leépítése és a versenyképesség erősítése ellen hatnak. Az állami  kiadások radikális megkurtítása itt most a lényeg- a takarékossági oldalon. A másik oldalon pedig : a grandiózus állami vállalatok és intézmények karcsúsítása, a liberalizálás és a privatizáció! Mi ez utóbbi intézkedések gyors, átlátható végrehajtását szorgalmazzuk, és ezen az alapon kívánjuk helyreállítani a bizalmat.

Úgy látja az Európai Unió vezető országainak irányítói, az Európai Központi Bank, az IMF és minden más befolyásos intézmény és kormány számára most az a házi feladat, hogy megértesse országgal-világgal: nincs más út, mint megadni a bizalmat Görögországnak! Nincs alternatívája egyúttal  az Unió további pénzügyi, sőt politikai egységesedésének, nincs alternatívája annak, hogy kialakuljon egy működő fiskális unió, annak, hogy az Európai Központi Bank uniós szinten totálisan betöltse azt a szerepet, amit egy központi banknak el kell látnia.

Továbbá elkerülhetetlen a közös európai kötvényprogram, létre kell tehát jönnie a zóna által jegyzett euró kötvény piacnak. Persze, tudomásul kell venni, hogy ez a nemzeti szuverenitások további korlátozásával jár.

Hogy milyen garanciákat tud nyújtani jelenlegi helyzetében Görögország arra úgy válaszolt: Görögország nem holmi korporáció, óriásvállalat, közönséges piaci szereplő, amelytől bankok szokványos garanciát követelhetnek. Mi egy ország vagyunk! Egy ország, amely szerves része a Nato-nak, az EU-nak, az euró-zónának. Geopolitikai és gazdasági, pénzügyi jelentőségünk abszolút felmérhető és átlátható. Mindezt figyelembe véve eleve értelmetlen degradálni és úgy próbálni kezelni bennünket, mint egy eladósodott céget. Aki érti a geopolitikát, érti az Unió és az euró kolosszális jelentőségét a világban, az tisztában van vele, hogy Görögország nem mehet csődbe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.