Gondolatok a civilségről

A bankcsőd okozta krízishelyzet, amely alapítványunkat is érintette, a méltánytalanság érzése és a felénk irányuló szolidaritás nagyon elgondolkodtatott mindenről, de leginkább a civilség kérdéséről.

A segítség leggyorsabban a civilektől érkezett, ők reagáltak leghamarabb, ők értették meg leginkább a krízist, akárcsak más alapítványok, itthonról és külföldről is. Az ő segítségük terelt át az első hét nehézségein, hogy tudjunk fizetést adni a kollégáknak, útiköltséget és némi forrást az esélyteremtő munka folytatásához.

A tanodában nyugodt a légkör
A tanodában nyugodt a légkör

A rendszeren belül írt kérelmek lassan találnak célba, bár a miniszteri telefon az Emmiből reményt ad arra, hogy a bennragadt pénzhez is hozzájuthatunk előbb-utóbb. A helyzet méltatlan, hiszen segítő alapítványtól lopták el (nem tudom szebben írni) a civilek pénzét, amellyel az államon kívül segítettünk a rászorulókon.

Átgondoltam a helyünket az államon belül is. Azt a naiv ábrándot, hogy be tudunk valaha épülni ezzel a munkával, tapasztalattal, tudással az állami rendszerbe, azt hiszem, el kell engednem. Hogyan tudnánk pozícionálni magunkat itt, mikor mi azokra a résekre, hézagokra épülünk rá a munkánkkal, amelyek az állam rendszerén belül vannak? Abban dolgozunk sikeresen, amiben az állam sikertelen.

Hiába az eredményesség, a nemzetközi hírnév, az Ashoka-tagság, az elismeréshez és a beépüléshez az kellene, hogy az állam beismerje a saját működési hibáit.

És erre most nem sok esélyt látok. Maradnak a civilek és a cégek. Persze itt is sok a veszély. Sokszor futok bele olyan programokba, amelyek, bár a CSR (társadalmi felelősségvállalás) területén szerveződnek, mégis, azt érzem, nem a segítség a lényeg. Sokkal inkább a csapatépítés, a jókedvű közös szórakozás, amibe nem fér be a mélyszegénység üzenete, a cigányságot meg pláne hagyjuk.

Szóval, nem egyszerű a pozícionálása egy mélyszegénységgel, szegregátumokban élők esélyteremtésével foglalkozó civil szervezetnek a ma Magyarországán.

Mégis, úgy érzem, sokan értenek minket. A gyerekszegénységről szóló üzenet meg kell hogy érintse az embereket. És meg is érinti.

Ez most, az alapítvány nehéz helyzetében is nyilvánvalóvá vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.