Gondok a bajai távhőcégnél

Annyi gazdálkodási hiányosságot tárt fel Baja önkormányzati távhőszolgáltatójánál az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ami az ellenőrzött terület egészére nézve kockázatokat mutat - állapítja meg a számvevők friss jelentése. A kecskeméti távfűtés pénzügyeivel viszont szinte semmi problémájuk nem akadt.

A tulajdonosi joggyakorlás, a vagyon- és pénzügyi gazdálkodás terén is tárt fel szabálytalanságokat a bajai távfűtést végző, önkormányzati hátterű Baja Energetika Kft.-nél az ÁSZ - derül ki a kecskeméti és a bajai távhőcég 2011-2014-es gazdálkodásának átvilágítását bemutató, most nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésből.

A Baja Energetika esetében a tulajdonos önkormányzat nem jelölte ki a fejlesztési területeket, nem fogalmaztak meg stratégiai célokat, feladatokat, nem rögzítettek a távhőrendszer működtetésével, fejlesztésével kapcsolatos vagyongazdálkodási terveket. A helyhatóság szervezeti és működési szabályzatának melléklete nem rögzítette a távhőszolgáltatási feladatellátást.

A távhőcégnél 2011. augusztus 1-ig nem volt számlarend, a leltározási szabályzatba nem ültették át az előírások változását. 2011-ben nem, 2012-2014-ben pedig csak részben támasztották alá leltárral a mérlegtételeket. Az ellenőrök a számviteli elszámolásokat a bevételeknél kockázatosnak ítélték, a beruházások, felújítások és az értékcsökkenési leírás esetében pedig nem találták megfelelőnek. A bevételek elszámolásakor a cég nem tartotta be teljes körűen a belső szabályokat, ami kockázatot jelent az ellenőrzött terület egészének szabályos működése szempontjából. A beruházások, felújítások kiadásai és az értékcsökkenési leírás elszámolása se volt megfelelő - írják.

A kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft.-nél jóval kevesebb gond merült fel. Itt az anyagjellegű ráfordítások, valamint a beruházások és felújítások elszámolását értékelték kockázatosnak, illetve, mint megjegyzik, elmaradt a közszolgáltatási szerződés aktualizálása.

Figyelemre méltó az is, hogy a jelentés a fideszes rezsiharc általános vádjaival szemben se a díjak érvényesítése, se a számlák kapcsán egyik közműcégnél se jelzett semminemű problémát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.