Gombafertőzött búzát hozott a sok csapadék

A kedvezőtlen csapadékos időjárás miatt nagyobb a gombafertőzöttség - köztük a fuzáriumé is - a búzában mint tavaly.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta: a magyar termelők felkészültek a gombabetegségek elleni védekezésre, már korábban megtették a szükséges intézkedéseket, azaz a megfelelő vegyszerekkel permeteztek, hogy védekezzenek a búza gombásodása ellen. Az aratás során pedig külön kezelik az ár- és belvizes területről származó termést. Ami azt jelenti, hogy elkülönítik attól a betakarított mennyiségtől, ahol az időjárás nem okozott gondot. Így elkülönítve tisztítják azokat. Például fuzáriummal fertőzött mag nem kerülhet az egészséges szemek közé.

A GOSZ elnöke azt nem tudta megmondani, hogy milyen arányú most a búza fuzárium fertőzöttsége. Erről ugyanis nem készült felmérés. Azt azonban leszögezte, hogy minden termelő saját jól felfogott érdeke, hogy a vásárlónak csak egészséges, tiszta árut adjon el.

Most a betakarított búza mennyisége - a mintegy egymillió hektáros vetésterületről - 80 százalékos arányú. A búza minőségét tekintve egyharmad a takarmány-, egyharmad az euró- és egyharmad a magyar étkezési minőség. Azaz a betakarított búza mennyiségének több, mint 50 százaléka étkezési minőségű.

Vancsura József örvendetesnek tartotta, hogy az utóbbi időben emelkedett a búza ára, ami most tonnánként 42-45 ezer forint között mozog. Hozzátette: emiatt a liszt ára is emelkedett kilogrammonként 50 forint 65-75 forint közé.

Utalt arra is: az ár nem szokatlan, mivel három éve 60 ezer forint volt a búza a tonnája, míg a liszt kilóját ekkor általában 90 forintért adták. Megjegyezte viszont, hogy a kenyér árát a liszt ára csak kevésbé befolyásolja, mivel annak csak 20-30 százalékát teszi ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.