Golffalu lesz Pátyon, nem kaszinóváros

Se kaszinóváros, se vigalmi negyed, se felhőkarcolók nem lesznek Pátyon, lesz viszont népszavazás februárban arról, hogy a helyi képviselő-testület a golffalu számára kedvezően módosítsa-e a szabályozási tervet.

Minden rémhírt cáfolt ma a pátyi golffalu leendő építtetője, a spanyol Grupo Milton magyarországi vezetője, Mervó József és Páty polgármestere, Bognár András egy közös budapesti sajtótájékoztatón. A zsámbéki medencébe, pontosan Telki közigazgatási határától 200 méterre tervezett pátyi projekt körül néhány hete különös kampány kerekedett. A golffalu néven ismertté vált, nagyjából öt éve kigondolt beruházásról elhíresült, hogy annak keretében két westendnyi méretű gigapláza, harminc méter magas toronyházak és egyéb, a környékre nem illő épületek jelennek meg néhány év alatt.

A 120 hektáros területre tervezett beruházás kapcsán elterjedt információkat Páty polgármestere, Bognár András rémhíreknek nevezte, és mint mondta, nem egyébről van szó, mint arról, hogy a pátyiaknak kedvező beruházás, ami helyben teremt munkahelyeket, és egészségügyi, oktatási, és egyéb infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmaz versenytársat jelent a környéken fejlesztésre váró több mint ezerhektárnyi terület tulajdonosainak.

A helyzet odáig fajult, hogy a pátyi képviselőtestület a közigazgatási eljárás keretében megköröztetett szabályozási tervezetről egy népszavazás után fog csak dönteni.

A hárommiliárd forintos elkerülő, tehermentesítő útfejlesztéssel induló beruházást megvalósítani tervező Grupo Milton vezérigazgatója szerint érthetetlen, hogy miként gerjedt az a valótlanságokra épülő ellenkampány, ami például kaszinóvárossal és felhőkarcolókkal ijesztgeti a helyieket.

A golffalu megépítése valóban hoz majd új lakókat Pátyra az oda tervezett 1500 lakás és 300 villaépület révén, hoz viszont új középiskolát is, aminek hiánya a környékbeliek számára nagy gond. Az elkerülő út megépítése is a többség életét könnyítené meg, és visszafordíthatná azt a folyamatot, ami a komoly infrastruktúrális hiányosságokkal küzdő agglomerációból a visszatelepülést előidézi Budapest felé.

A tervet legvehemensebben ellenző Telki polgármesterének viselkedését Páty polgármestere nem érti, mondván, eddig a szomszéd valamennyi fejlesztésére szó nélkül igent mondtak, mint az ilyen esetekben érintett véleményezési jogkörrel bíró ügyfelek. A viszonzást most nem kapták meg, sőt, egy olyan tervvel kampányolnak ellenük, ami már nem aktuális, ugyanis a golffaluba a szabályozás nem fog 15 méternél magasabb épületet beengedni, a félelemkeltés alaptalan tehát.

Kérdésünkre a beruházó cég vezetője elmondta: valóban felmerült a tervezgetés kapcsán magas épületek megépítése, de a véglegesnek szánt koncepcióhoz vezető úton azt, és még más ötleteket is elvetettek már. A feburári, ügydöntő népszavazás kimenetelétől függetlenül is lesz Pátyon golffalu, csak olcsóbban, a tervekből ugyanis ez esetben a nagyszabású útfejlesztést meg kell kurtítaniuk majd.

Pátyi látványterv - nem vigalmi negyed
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.