Milliárdos bírság a GMO-szennyezőknek?

A génmódosított (GMO) termények botránya miatt a kormány újraszabályozná a területet. Szóba került a Büntető Törvénykönyv módosítása is.

Több, mint ötezer hektárnyi növekedésben lévő terményről bizonyosodott be, hogy genetikai módosított (gmo-) vetőmaggal szennyeződött. Ez ellenkezik az ország nemzetstratégiai célkitűzéseivel és alaptörvényével - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi tájékoztatóján.

Milliárdos bírságok várhatóan GMO-ügyben
Kurucz Árpád 2011.07.08. Digitális 2011. július 8. Mezőgazdaság, kukorica, génmódosított kukorica, növénytermesztés. Fotó: Kurucz Árpád

Elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium már július 18-án döntést hozott arról, hogy a gmo-val szennyezett területeken lévő termést meg kell semmisíteni. Ezen túlmenően a kormány a terület szabályozási problémái miatt a teljes kérdéskör újraszabályozását, illetve a Büntető Törvénykönyv (Btk) módosítását kezdeményezi. Kovács Zoltán kiemelte: a kormány új hatósági bírságokat vezetne be, így gmo-vetőmagok forgalomba hozóinak az eset súlyától függően 50 ezer forinttól kétmilliárdig terjedő bírságot kell fizetnie.

Emellett a magyar kormány a gmo-szennyezett vetőmag miatt hátrányt szenvedő gazdák kárát megtéríti, illetve átvállalja az ezzel kapcsolatos kártérítési perek lefolytatását. Úgy tudni, a kormány szándéka szerint azt a céget terheli majd a felelősség, amely elsőként forgalomba hozta a magot Magyarországon. A jelenlegi gmo-ügyben két cég, a Pioneer és a Monsanto érintett.

A kártérítés végleges összegéről egyelőre nem tudni. Lapunk korábbi becslései szerint akár 6-8 milliárdra is rúghat majd az összeg. A gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kárigényüket.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára kifejtette: az eddig fellelt ötezer hektárnyi területen túl további területek is gmo-fertőzöttek lehetnek. A központi vetőmagvizsgáló illetve a referencia-laborokban továbbra is vizsgálnak mintákat. Bognár Lajos azt ígérte, hogy a jövő hét elejére minden vizsgálat lezárul.

Az eljárások alatt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal minden esetben határozatban értesíti a termelőket arról, ha a földjükön gmo-szennyezett vetőmagot találnak. Valamennyi kormányhivatal folyamatos ügyfélszolgálatot tart fenn. A szakemberek a termelőkkel közösen mérik fel a kárt, ami majd alapul szolgálhat a későbbi kártérítéshez.

Többhelyütt a termelők már saját maguk léptek és megsemmisítették - betárcsázták - a problémás terményt. Mindazonáltal a megsemmisítés a fajtatulajdonos kötelessége - mondta Bognár Lajos. A betakarított termést vagy betárcsázzák, vagy silózzák. Ezután komposztálják, majd feltehetőleg elégetik azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.