Globális válságfélelmek

Világszerte vaskos mínuszban zárták a hétfői kereskedési napot a tőzsdék. A mérvadó, harminc legnagyobb amerikai vállalat kötvényeit összesítő Dow Jones 2,4, míg a több ezer vállalat részvé­nyeit összesítő Nasdaq értéke 2,7 százalékot esett, de több nyugati tőzsdén is szinte a földbe fúródtak az indexek.

Az ­ázsiai börzék eleve mínuszból indítottak: a hétfői nyitáson a Nikkei 2,8 százalékot esett, a japán tőzsde pedig immáron tartós csökkenésre berendezkedett „medvepiacnak” számít. A sanghaji tőzsde némi ingadozás után szintén csökkenéssel zárta a napot.
Elemzők szerint az olajárak folyamatos zuhanása, a kínai gazdaság lassulása, a gyengébb amerikai kiskereskedelmi és ipari adat egyre inkább felerősíti a pesszimista várakozásokat. „Lassan komolyan fontolóra kell vennünk egy globális gazdasági válság lehetőségét” – idézte a Reuters az egyik pia­ci elemzőt.

 

Kína Japánt is magával rántja
Kína Japánt is magával rántja
Yuya Shino / Reuters

A hetek óta félelmekkel küzdő piacot visszavetette az is, hogy szombat óta ismét nyomás alá került a nyersolaj ára, mert a nemzetközi közösség feloldotta az Iránnal szembeni szankciókat, és a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező ország immáron szabadon kereskedhet a nyersanyaggal. Az iráni olaj piacra dobásának hírére a nyersolaj ára a múlt heti, hordónkénti harminc dollár feletti szintről rövid időre még 28 dollár alá is benézett. A kereskedési hangulatot emellett befolyásolta az is, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint a harmadik negyedévben keményen befékezett az amerikai gazdaság, és az előző negyedév kétszázalékos növekedése után július és szeptember között mindössze 0,6 százalékkal bővült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.