GKI: minden harmadik cég elbocsátásokat tervez

A kutatóintézet felmérése szerint a vállalatok egyharmada tervez elbocsátást a közeljövőben. A GKI szerint minél nagyobb egy vállalat, annál inkább hajlamos elbocsátani a dolgozóit.

Siralmas képet vázol fel a munkaerőpiacról a GKI Gazdaságkutató Zrt. januári felmérése: eszerint több vállalkozás számít növekvő, mint csökkenő árbevételre, a létszám és a beruházás esetén viszont egyértelműen a csökkenésre számítók vannak többségben.

A felmérés szerint a vállalatok mindössze négy százaléka tervez létszámbővítést, viszont 29 százalék tervez elbocsátást – írja a Napi.hu.

A vállalkozások négy százaléka számít az idén jelentősen növekvő, 27 százaléka kissé növekvő árbevételre, míg öt százaléka szerint jelentősen, 19 százalékuk szerint kissé csökken majd árbevételük. Az 500 fő feletti cégek optimistábbak, ugyanakkor minél kisebb egy cég, annál rosszabb kilátásokkal vág neki az évnek. Az 50 fő alattiak 35 százaléka az árbevétel csökkenésére számít, míg növekedésre csak 21 százalékuk lesz képes.

A foglalkoztatási kilátások különösen kedvezőtlenek. Az összes vállalkozás mindössze négy százaléka tervez létszámbővítést, 29 százalék viszont elbocsátást. A felmérések eredményei azt mutatják, minél nagyobb a cégméret, a létszámkilátások annál inkább billennek az elbocsátás felé. Viszont minden vállalati méretkategóriában az elbocsátók vannak többségben.

Tavaly év végén a Manpower szokásos negyedéves előrejelzése mutatott igen borús képet, a munkaerő-piaci mutató a gazdaság minden ágazatában csökkenő foglalkoztatást jelzett, és olyan meredek volt a beszakadás, amilyenre 2009 harmadik negyedéve óta nem volt példa.

Az előzőekkel összhangban a beruházási szándékok is haloványak. A vállalkozások 21 százaléka tervezi beruházási kiadásainak növelését, miközben negyedük csökkenti azokat. Különösen kedvezőtlen, hogy az 500 fő feletti cégek közel 40 százaléka mérsékli beruházási kiadásait, s csak 12 százalékuk tervez növekedést – írta a Napi.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.