GKI: romlottak az üzleti kilátások

Áprilisban az egy hónappal korábbi szinten maradt a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke; a GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti szférában egészen minimális romlás, a fogyasztók körében pedig hasonló mértékű javulás volt tapasztalható.

A GKI-Erste konjunktúraindex a márciusi mínusz 19 pontról alig elmozdulva áprilisban mínusz 19,3 pontra változott. Ez az érték nagyon közel áll a tavaly augusztusihoz.

Az üzleti szférán belül csak a szolgáltató cégek várakozása romlott, a többi ágazatban gyakorlatilag nincs változás. Továbbra is az ipar a legoptimistább ágazat, de áprilisban sem az elmúlt időszak termelésének, sem a várható termelési szintnek, illetve a rendelésállománynak a megítélése nem változott.

Hasonló a helyzet a legpesszimistább ágazatban, az építőiparban, bár itt az előző három hónap termelési színvonalának megítélése kedvezőbb lett. A kereskedelemben a rendelésállományt gyengébbnek, az eladási pozíciót viszont jobbnak érezték a válaszolók. A szolgáltató szférában romlott az előző és a következő időszak forgalmáról alkotott vélemény is.

A foglalkoztatási tervek az iparban és a szolgáltató cégeknél mérséklődtek. Az építőiparban és a kereskedelemben nem változott a foglalkoztatási hajlandóság. Kissé csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél az áremelési szándék köre és mértéke is mérséklődött. Az építőiparban pedig a deflációs érzet lett a korábbinál is markánsabb. Csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is kisebb-nagyobb mértékben romlott, különösen a kereskedelemben, legkevésbé a szolgáltatóknál.

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban minimálisan emelkedett, a januári mélypont után ez harmadik javulást hozó hónap. A lakosság azonban ennek ellenére továbbra is nagyon pesszimista. Az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét rosszabbnak, a megtakarítási lehetőségeket viszont jobbnak érezték, mint egy hónappal ezelőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.