GKI: Régen voltunk ennyire derűlátóak

Októberben az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak Magyarországon, így tovább emelkedett, idei csúcspontjára nőtt a GKI-Erste konjunktúraindexe.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az index szezonális hatásoktól megtisztított értékének trendje 2012 végétől emelkedő, utoljára a Széll Kálmán Terv bejelentése előtt volt hasonlóan kedvező. 

A GKI-Erste konjunktúraindex a szeptemberi mínusz 11,6 pontról mínusz 9,3 pontra javult októberben.

Az üzleti bizalmi index októberben mínusz 2,3 pontra mérséklődött a szeptemberi mínusz 4,8 pontról, a mutató legutóbb 2010 végén volt mínusz 2 százalék körüli szinten. A fogyasztói bizalmi index mínusz 29,4 pont volt októberben az augusztusi mínusz 31,0 pont után. Az érték utoljára 2011 elején volt ennél magasabb.

Az üzleti szférán belül kisebb-nagyobb mértékben minden ágazat várakozásai javultak. Az iparban a termelés és a rendelésállomány megítélése (ezen belül az exportrendelésé is) kissé javult. A saját termelésű készleteket azonban a szeptemberinél magasabbnak érezték a válaszadók, ez azonban a többi tényező fényében jelentheti az értékesítés felfutása előtti készletfeltöltést is. Az építőiparban októberben is folytatódott az év eleje óta tartó látványos javulás. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak megítélése is kedvezőbb lett az előző hónaphoz képest.

A szolgáltatói bizalmi index hullámzása októberben folytatódott, ezúttal ismét javult: egyaránt kedvezőbb lett az üzletmenet, az elmúlt és a várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével - ahol nem változott - minden ágazatban, ha csak kissé is, de erősödött. Ezzel párhuzamosan érezhetően csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az üzleti szférában a szolgáltató cégek kivételével az árvárakozások nem változtak, illetve kissé csökkentek, s valamelyest bővült az árcsökkentést tervezők köre. Jelentősen tovább mérséklődött a lakosság inflációs várakozása is.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az építőipar kivételével minden ágazatban kedvezőbb lett, s a javulásra számítók aránya az iparban és a kereskedelemben immár meghaladta, a szolgáltatók körében pedig megközelítette a romlással számolókét. A lakosság véleménye e kérdésben nem változott.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi jelentős növekedést követően, annál lassabb ütemben, de tovább növekedett. Az emberek saját pénzügyi helyzetük következő egy évét kissé kedvezőbbnek ítélték, mint szeptemberben, ugyanakkor megtakarítási képességüket romlónak tartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.