GKI: már megint a forint drágíthatja a benzint

Szerdától 5 forinttal nőhet a benzin ára a GKI Energiakutató szerint. A gázolaj esetében nem várnak változást. A drágulás fő oka a forint folytatódó gyengülése.

Ötforintos benzináremelésre számít szerdától a GKI Energiakutató a nemzetközi hatások nyomán. A gázolajtarifa várhatóan nem módosult. Így a benzin és a gázolaj átlagára is 438 forintra állhat be.

A mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 1,8 százalékkal emelkedett, a gázolajé 1,3 százalékkal mérséklődött.

A forint 1,3 százalékkal tovább gyengült a dollárhoz képest.

A forintárfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás a dollárban mért benzináremelkedést felerősítette, a gázolaj piaci árcsökkenését pedig lényegében eltüntette.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 109,7 dollárról péntekre 107,7 dollár/hordós szintre mérséklődött.

A tőzsdei jegyzésárak literben és forintban a benzinnél 3,1 százalékos áreremelkedést mutatnak, míg a gázolajnál nem mutatható ki változás.

Az elmúlt egy év során a benzin körülbelül 2 százalékkal, a gázolaj 1,7 százalékkal lett olcsóbb. Egy havi nettó átlagkeresetből tavalyhoz képest körülbelül 6 százalékkal több benzint és 5,5 százalékkal több gázolajat lehet tankolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.