GKI: Idén másfél százalékkal csökken a GDP

A kutatóintézet szerint 2013-ban ellenben már egy százalékkal nőhet a magyar gazdaság.

Idén 1,5 százalékkal csökken a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint, amely úgy véli, hogy 2013-ban már ugyanennyivel nőhet a gazdaság teljesítménye.

A GKI emelte inflációs előrejelzését: a korábban várt 5 helyett 5,3 százalékos inflációval számol 2012-ben.

Vértes András, a GKI elnöke szerdán a társaság legfrissebb előrejelzését bemutató sajtótájékoztatón elmondta: decemberi előrejelzésükhöz képest nem változtattak GDP-prognózisukon, a magyar gazdaság továbbra is lemarad a régióhoz és saját lehetőségeihez képest.

A GKI előrejelzése szerint az ipari termelés 4,5 százalékkal nő, de a gazdaság többi területén különböző mértékű visszaesés várható. Vértes András kifejtette: egyértelműen csökken a belföldi kereslet, a lakossági fogyasztás mintegy 2,5 százalékkal esik vissza, elsősorban a reálbérek hasonló mértékű csökkenése miatt. Az alacsonyabb keresetűek jövedelme jelentősen csökken, a magasabb jövedelműeknél pedig a végtörlesztés likviditáskiszívó hatása korlátozza a többletfogyasztást.

A beruházásoknál mintegy 4 százalékos visszaesést vár a GKI, s csak az európai uniós támogatással megvalósuló beruházások területén várható növekedés. Vértes András a költségvetésről elmondta: az eddig végrehajtott kiigazításokon kívül legalább 200, esetleg 300 milliárd forintos kiigazításra van szükség, ami a GDP 0,7-1 százalékát teszi ki.

Az IMF-megállapodásról elmondta, elengedhetetlen Magyarország számára, és a GKI szerint létre is jön.

Hozzáfűzte, ennek eredményeképpen az év végén a forint is erősebb lesz az egy évvel korábbinál, ami csökkenti az államadósságot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez továbbra sem a fenntartható folyamatoknak, hanem egyedi tényezőknek köszönhetően valósul meg. A GKI éves átlagban 290 forintos euróárfolyammal számol.

A GKI előrejelzése szerint 2012-ben tovább javul a külkereskedelmi egyenleg, a többlet elérheti a 9 milliárd eurót is. Tovább nő a külső finanszírozási többlet is, amely a GDP tavalyi körülbelül 3,5 százalékáról 4 százalékra is felmehet. A munkanélküliségi ráta a GKI szerint alig csökken az idén, a tavalyi éves átlagos 11,2 százalék után 11 százalék lehet.

Az idei első negyedév "akár megdöbbentően rossz számokat is produkálhat" a GKI szerint, a GDP csökkenése "meglepően nagy lehet", míg az év második felében javulhat kissé a helyzet – mondta Vértes András.

Kifejtette: jogi értelemben a magyar helyzettel kapcsolatos legfontosabb nemzetközi eljárások – IMF-tárgyalás, túlzottdeficit-eljárás, három kötelezettségszegési eljárás – közvetlenül nem függenek össze. Az IMF, az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank azonban támaszkodik egymás véleményére, így a kötelezettségszegési eljárások sikeres lezárása az IMF-tárgyalások megindításának előfeltétele.

A GKI elnöke szerint érzékelhető egy olyan kormányzati magatartás, amely retorikailag sürgeti, de az ajánlások mindig csak részleges teljesítésével, igazából halogatja az IMF-fel való hiteltárgyalások megkezdését. Ezt az időhúzást azonban az EDP-eljárás (a költségvetés állásáról szóló jelentés – magyar vonatkozásban túlzottdeficit-eljárás) keretében nem lehet megtenni, mert ott április közepére, az új konvergenciaprogramban konkrét 2012., 2013. évi lépéseket kell bemutatni annak érdekében, hogy júniusban az ECOFIN feloldja a kohéziós források befagyasztását.

Hozzátette: a kormány gondolhatja azt is, hogy az EDP-követelmények teljesítésével akár helyettesíti is az IMF-hitelt. Ez a kötvénypiac számára a jelenlegi viszonylag nyugodt nemzetközi helyzetben talán elégnek bizonyulhat, de a GKI véleménye szerint súlyos kockázatokkal járna. Bármikor romolhat ugyanis a globális kockázatvállalási hajlandóság, és a hitelminősítők is negatívan értékelnék az IMF-megállapodás elmaradását. Ezért a bizalmi válság aligha enyhülne, így a befektetések elmaradnának, a fogyasztás és a gazdaság nem élénkülne.

Eközben lényegében ugyanazokat a költségvetési lépéseket kellene megtenni, de nem jutnánk hozzá a finanszírozást lényegesen olcsóbbá tevő IMF-forrásokhoz – fejtette ki.

A Pénzügykutató nemrég közölt legfrissebb előrejelzése szerint 0,7 százalékos GDP-csökkenést, a Századvég 0,1 százalékos növekedést vár. Utóbbi 5,4, előbbi 5,5 százalékos inflációval számol idén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 0,1 százalékos GDP növekedést és 5,6 százalékos inflációt vár 2012-ben, míg jövőre a GDP 1,5 százalékos emelkedésére és 3,0 százalékos inflációra számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.