GKI: benzin le, dízel fel

Noha a nemzetközi üzemanyagárak a héten csökkentek, a forint gyengülése miatt a jövő héten csak a benzinnél érvényesülhet egy tompított árcsökkentés. A gázolaj pedig még drágulhat is a hazai kutakon - jósolja a GKI Energiakutató.

A piaci árak mérséklődése és a forintárfolyam gyengülése hatására a benzin ára várhatóan körülbelül 3 forinttal csökken, a gázolaj ára várhatóan 2 forinttal emelkedik - írja a GKI Energiakutat.

Így a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 433 forintra csökken, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 444 forintra nő.

Az elmúlt 3 nap folyamán a Brent kőolaj hordónkénti 117,7 dolláros ára a szeptember 2-szeptember 6-i időszakban átlagosan megegyezett a megelőző heti árral, azonban a hétfői nagyobb árcsökkenést a hét többi napján drágulás követte. A hét végére az ár 119 dollár fölé került. Legutóbb idén februárban volt ilyen magas az olajár.

A Reuters adatközlése alapján az irányadó tőzsdén a benzin ára átlagosan 3,4, a gázolaj ára 0,3 százalékkal csökkent. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3 százalékkal gyengült.

Emiatt emelkedhet a gázolaj ára, s a benzintarifa pedig várhatóan messze nem csökken olyan mértékben, mint a dollárban kifejezett ár.

A literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak a benzin esetében 2,1 százalékos csökkenést, míg a gázolajnál 1 százalékos emelkedést mutatnak a mediterrán piaci árváltozásokat és az árfolyam-változásokat figyelembe véve.

Az elmúlt egy év során a benzin ára kicsit csökkent, a gázolajé gyakorlatilag változatlan. Egy havi átlagkeresetből tavalyhoz képest körülbelül 6,5 százalékkal több benzint és 5,5 százalékkal több gázolajat lehet tankolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.