Giró-Szász András: ez nem a gazdagok költségvetése

Ez nem a gazdagok költségvetése – mondta az ellenzéki pártok által kifogásolt 2012-es költségvetés tervezetéről Giró-Szász András kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában.

„Többször elhangzik az, hogy ez a költségvetés kifejezetten a gazdagoknak kedvez, és ezzel párhuzamosan elhangoznak számok, vagy 140 ezer bruttó vagy pedig 213 ezer bruttó. Nagyon örülnék, hogy ha mindenki gazdagnak számítana, aki akár 140 vagy 213 ezer bruttó fölött keres Magyarországon. Magyarországon ma az átlagbér 234 ezer forint bruttó.

Magyarul a kormányzati intézkedések bármely számítást vesszük figyelembe, a magyar átlagbér alatt keresők számára is kedvezőek, egy részüknek. Nagyon végletes kijelentéseknek gondolom azt, hogy a kormány a gazdagok kormány és a kormány a gazdagokat segíti mindezzel” – mondta a kabinet szóvivője.

Giró-Szász András a büdzsé kapcsán három fő célkitűzést említett, ezek a munkahelyteremtés, az adósságcsökkentés és a tartalékképzés.

A szóvivő arra a szakértői kritikára, hogy a tartalékképzés, illetve a megtakarítás kisebb, mint a bevétel-növekedés, azt mondta, nem szabad elfelejteni, hogy a megtakarítás - idézőjelben – azért csak 300-320 milliárd forint ebben a költségvetésben, mert a 2011-ben felállított 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot már beépítette a kormány a büdzsébe. „Tehát, ha azt nézzük, hogy a 2011-es költségvetéshez képest a 2012-es költségvetés megtakarítási oldala mekkora, akkor igazából 550 milliárd forint, tehát nagyobb jelentősen, mint a bevételi oldal növekedése” – mondta a szóvivő.

 Arra a megjegyzésre, hogy az átlag alatt keresők a szakértők szerint kevesebbet visznek haza jövőre, Giró-Száz András azt mondta, nem szabad elfeledkezni arról a rendelkezésről, amely kimondja, hogy az adókkal terhelt béreket kompenzálni kell a különböző szektorokban. A minimálbérre bejelentett vállalkozók járulékalapját pedig azért emelik másfélszeresére, hogy megakadályozzák az adóelkerülést.

A szóvivő szerint világossá kell tenni, hogy a járulékalapot tehát nem a minimálbéreseknél szélesítik ki, hanem a főállású, vállalkozóként működő minimálbéreseknél. „Magyarul azoknál az embereknél, akiknek a tulajdonában van az a cég, amely cég őket főállásként alkalmazza, ott másfélszeresére szélesítik ki a járulékalapot. Ez pontosan egy korábbi adóelkerülésnek rövidre zárása.

Giró-Szász András a kormányzat pénteken bejelentett pénzügyi intézkedéseinek részletekről szólva megjegyezte: a két százalékos áfa-emelésről nem volt vita a kormányon belül, a pénz egy védelmi alapba kerül, amely "lényegében azt biztosítja hogy a 2012-es évben ne legyünk kitéve azoknak a külföldi kockázatoknak, amelyek megingathatják a magyar kormány következetes lépéseit".

"Azt is látni kell, hogy a 150 milliárd forintos országvédelmi alap mellett a kormány továbbra is fenntartja az általános tartalékban a 100 milliárd forintot, illetve a kamatkockázati tartalékban az 50 milliárd forintot, tehát lényegében egy 300 milliárdos puffert hoz így létre, ami kifejezetten a védelmet szolgálja" – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a 180 percben. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.