Gigantikus uniós bírság vegyipari cégekre

Nem finomkodott az Európai Bizottság összesen 173 millió eurónyi pénzbüntetéssel sújtott tíz nemzetközi vegyipari céget műanyagipari összetevők árainak mesterséges alakításáért. A legnagyobb "pofont", 68,4 millió euróval a svájci Ciba kapta, a holland Akzo 40,6, a brit-amerikai Elementis 32,57, a francia Elf Aquitaine 28,6 millió eurós bírságot kénytelen fizetni.

A német Baerlocher és GEA, az olasz Reagens és Faci, a svájci AC Treuhand és az ausztrál Chemson kisebb összegű büntetéseket kapott. A kartell tagja volt a szabad piac jegyében tiltott megállapodást leleplező amerikai Chemtura is, ám ezt a céget nem büntették meg, hiszen úgymond feldobta társait, s együttműködött az unióval.

A kartell tagjai az árrögzítés mellett a klienskör felosztásával, a piaci verseny torzításával, illetve kereskedelmi információk tiltott cseréjével is szabályszegést követtek el - állítják Brüsszelben. Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos hangoztatta: a tetemes büntetéssel az uniós "kormány" azt kívánja mutatni, hogy a szabályok megsértése nem kifizetődő. Az Elf Aquitaine az arányosnál súlyosabb büntetést kapott, mert már visszaeső, hiszen korábban is részt vett az EU-ban leleplezett kartelltevékenységben - derül ki uniós közlésekből.

Neelie Kroes a bírság bejelentésekor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.