Gigahitelből épül a magyar áramhálózat

Az Európai Unió beruházási bankja 150 millió eurós kedvezményes kölcsönt nyújt az MVM Zrt.-nek a magyar elektromos hálózat korszerűsítésére és kiterjesztésére.

A hétfői luxembourgi bejelentés szerint a támogatott fejlesztések a nagyfeszültségű elektromos átviteli hálózat kapacitásának növelését és bővítését szolgálják olyan területen, amely részben az uniós prioritások közé tartozó transzeurópai energiahálózathoz tartozik.

Az uniós forrással elsősorban a Martonvásár-Bicske-Győr folyosó 109 kilométeres szakaszának korszerűsítéséhez, kapacitásának növeléséhez járulnak hozzá. Ez köti össze Budapest agglomerációs térségét az ország északnyugati részével - emelte ki a bank.
A finanszírozott beruházások között van az ország különböző részein található, illetve tervezett hat transzformátor-alállomás építése vagy kiterjesztése is - derül ki a közleményből, amelyet az MTI brüsszeli irodájához juttattak el.

A 2009-2015 között futó program javítani fogja az áramellátás diverzifikációját, azaz többágúságát a belső és a határokat átszelő átviteli kapacitás fejlesztésével - szögezte le a pénzintézet. A kivitelező az MVM-hez tartozó Mavir Zrt. Az Európai Beruházási Bank (EIB) 1990 óta közel 12 milliárd eurónyi kedvezményes kölcsönt adott már magyar projektekre. A bank kedvezményes rátákkal dolgozik, de csak életképes beruházásokat támogat, amelyek segítik az érintett tagországok felzárkózását, integrációját az uniós rendszerbe.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.