Gigabírság az AXA alapkezelőnek: vissza a pénzt a magán-nyugdíjpénztári tagoknak!

Százmillió forint bírsággal sújtotta az AXA alapkezelőt a PSZÁF, és pert is indít ellene, mert szerinte a cég nem kezelte megfelelően a nyugdíjpénztári tagok vagyonát.

Rekordösszegű, 100 millió forintos bírsággal sújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Axa Alapkezelőt. A felügyelet közleménye szerint a társaság nem megfelelően kezelte az Axa Nyugdíjpénztár vagyonát, a pénzt ugyanis alapokon keresztül fektette be, és nem közvetlenül, ami egy olcsóbb megoldás lett volna. A tagokat a PSZÁF szerint 808 millió forint kár érte. Ebből 158 millió forintot az AXA már vissza is fizetett a tagoknak, a több pénzt pedig a PSZÁF közérdekű igényérvényesítési eljárással igyekszik behajtani.

Ahogyan a PSZÁF írja: a vagyonkezelő több esetben közvetett befektetési eszközökbe – az alapkezelő által létrehozott, döntően a pénztár által lejegyzett, viszonylag kisszámú értékpapírt magába foglaló befektetési alapokba – helyezte el a pénztári megtakarításokat, noha az ugyanolyan befektetési összetételt megvalósító közvetlen befektetések lényegesen alacsonyabb költségűek lettek volna.

A PSZÁF az AXA alapkezelőnél elvégzett vizsgálatában kirívóan súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a vagyonkezelő az AXA nyugdíjpénztárával kötött befektetési szolgáltatási szerződése keretében – jogszabályt sértve – nem a pénztár érdekeivel összhangban járt el. A vagyonkezelő az indokolatlan többletköltség felszámítása révén csökkentette a magánnyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításainak összegét, miközben az alapkezelési díjon keresztül neki a jogsértésből közvetlen vagyoni előnye származott. Mindez alkalmas lehet a pénzügyi közvetítő rendszerrel és a nyugdíjcélú megtakarítások megfelelő kezelésével kapcsolatos közbizalom gyengítésére is.

Az AXA alapkezelő az őt megbízó – s a rá vonatkozó felügyeleti határozatot nem vitató – AXA nyugdíjpénztár által kiszámított többletköltség egy részét megtérítette, így az igény jogosságának alapját gyakorlatilag elismerte. Ugyanakkor a követelés fennmaradó része teljesítésének megtagadásáról nem adott számot.

A PSZÁF a Fővárosi Bíróságon közérdekű igényérvényesítési eljárást indít az AXA alapkezelőjével és nyugdíjpénztárával szemben, hogy elérje a volt és jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagokat illető többletköltség visszafizetését. Amennyiben a bíróság – amelynek eljárásáról a PSZÁF tájékoztatni fogja a közvéleményt – megítéli az egyes pénztártagoknak visszajáró összegeket, azoknak a volt és jelenlegi pénztártagok részére történő kifizetése iránt közvetlenül az AXA nyugdíjpénztára (tehát nem a PSZÁF) fog intézkedni. A történtek kapcsán a PSZÁF nyomozó hatósághoz is fordult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.