Gigabírság kereskedelmi láncoknak

Öt nagy kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, mert tisztességtelenül jártak el a beszállítóikkal szemben.

Öt kereskedelmi láncot összesen 345 millió forintra büntetett meg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a beszállítókkal szemben tanúsított tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Misztérium (VM). Az Auchant, a Tescót, az Aldit, a Reált és a Rossmannt a hatóság termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Az Auchan Magyarország Kft. és a Reál Élelmiszer Kft. büntetésének oka egyebek mellett az, hogy a két cég nem tett eleget fizetési kötelezettségének a szabályos 30 napos határidőn belül, s ezzel hátrányos helyzetbe hozta beszállítóit. Ezen kívül a cégek hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna - ismerteti a közlemény. 

A tájékoztatás szerint az akciókkal kapcsolatos másik szabálysértést azzal követték el, hogy nagyobb árengedményt kértek a beszállítóktól, mint amekkorát később a vevőknek biztosítottak. A két élelmiszerlánc ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért is díjat számolt fel – a MgSzH szerint.

A hatóság megbírságolta a Rossmann Kereskedelmi Kft.-t is, egyebek között a 30 napon túli kifizetésekért, és a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, illetve azért, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat.

A Tesco és az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést - derül ki a közleményből. A hatóság indoklása szerint azért milliós nagyságrendűek a bírságok, mert a szabálytalanság folytatólagos volt, és nagyon sok beszállítót érintett. A cégek kérték a bíróságtól az MgSzH határozatának felülvizsgálatát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.