GfK Hungária: minden negyedik ember akciós újság alapján vásárol

Lényegesen megnőtt az akciók, illetve a promóciók szerepe 2009 óta, az összes megkérdezett 58 százaléka tájékozódik postai úton érkező szórólapokból, és azok közül, akik így érkező akciós újságot kapnak, minden negyedik személy ez alapján vásárol.

A GfK Hungária Shopping Monitor 2011 legfrissebb eredményei szerint a legtöbb akciós újságot a diszkontok adják ki, őket követik a hipermarketek. Tavaly az akciós újságok kevesebb oldalon és kevesebb terméket hirdettek meg, mint egy évvel korábban.

A Gfk felmérése alapján először egy 2009-es felmérésnél volt tapasztalható, hogy lényegesen megnőtt az akciók/promóciók szerepe. Ezek jelentősége a korábbi évekhez képest továbbra is magas, ami a válság hatására átalakult tudatosabb fogyasztói magatartásformára utal. A piackutató cég szerint 2001 óta az idén volt a legmagasabb azok aránya, akik nem kapnak postai úton szórólapot (30 százalék) - különösen a Közép-Dunántúli régióban volt magas ez az érték (55 százalékot ért el). Az összes megkérdezett 58 százaléka tájékozódik postán érkezett szórólapokból, ami az eddig mért legalacsonyabb arány.

A közlemény alapján azon megkérdezettek közül, akik kapnak postán szórólapot, 16 százalékuk olvasás nélkül kidobja azt, 61 százalékuk szokta átnézni és közel minden negyedik ember vásárol is az alapján. Jellemzően a nők, az idősebb korosztály tagjai, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők, a kis települések lakói, illetve a városi alsóközéposztály szegmensébe tartozók azok, akik vásárolnak is az akciós újságok alapján, míg a legkisebb érdeklődést a fiatalok, a felsőfokú végzettségűek, az egy fős háztartásban élők, illetve a fővárosi és Pest megyei lakosok mutatják a szórólapok iránt.

A felmérés tapasztalatai szerint 2009-hez hasonlóan 2010-ben is elsősorban az alapvető élelmiszerek akcióit követték nyomon a vásárlók, emellett a tejek és tejtermékek, illetve a húsok és húskészítmények iránt volt legnagyobb az érdeklődés. 2009-hez képest jelentősen emelkedett azok aránya, akik a fagyasztott élelmiszerek hirdetéseit kísérték figyelemmel. Szembetűnő, hogy 2010-ben gyakorlatilag nem volt olyan termékkategória, amely kevesebb vásárló érdeklődését keltette fel, mint 2009-ben.

Tavaly az értékesítési csatornák versenyét a diszkontok nyerték 359 kiadott akciós újsággal, szemben a hipermarketek 298 lapjával. Az ilyen hirdetések közel 18 százaléka továbbra is az ital kategóriába tartozó termék, második a húsáru (17 százalék), a harmadik pedig a kozmetika árucsoport (13 százalék).

A szórólapokban kommunikált árkedvezmény mértéke a hús kategóriában átlagban 23 százalék, a legmagasabb kedvezményt általában a diszkontok adták a tavalyi évben. Az ital kategóriában ez a kedvezmény 22 százalék, kozmetikumok hirdetései esetében pedig 23 százalék volt 2010-ben.

Az egy újságban megjelent termékek számát nézve, míg 2009-ben átlagosan 152 termék jelent meg, addig 2010-ben csak 144 hirdetés szerepelt a kis kiadványokban, az átlagos oldalszám pedig 14 oldalról, 13 oldalra csökkent. Tehát kevesebb oldalon, kevesebb terméket hirdettek az akciós újságok 2010-ben.

A Gfk szerint továbbra is a heti akciók a legnépszerűbbek, a kiadott újságok 41 százalékát teszik ki, míg második helyen (22 százalék) a 14 napig érvényes kiadványok állnak.

A GfK Csoport a világ negyedik legnagyobb piackutató vállalata 100 országban több mint 10.000 alkalmazottal áll ügyfelei rendelkezésére, közülük közel 100-an Magyarországon dolgoznak. A GfK Csoport forgalma 2009-ben 1,16 milliárd eurót tett ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.