Génszennyezett amerikai búzától félnek a japánok

Japán elővigyázatossági okokból nem engedélyezi az országba érkező amerikai búza feldolgozását, miután az Oregon államból érkező szállítmányoknál génszennyezettság gyanúja merült fel.

A könnyű feldolgozhatósága miatt közkedvelt Western White (WW) típusú búzafajta importját a vizsgálat lezárásáig felfüggesztik, a már úton lévő rakományt a kikötőkben elkülönítetten fogják tárolni. Mexikó után Japán az Egyesült Államok második legnagyobb exportpiaca. A szigetország búzaigénye éves átlagban évi 5,8 millió tonna, ennek a hatvan százaléka származik az Egyesült Államokból, a maradék Ausztráliából és Kanadából érkezik.

A japán szakminisztérium azt kérte az amerikai hatóságoktól, hogy a lehető legrövidebb időn belül vizsgálják ki, hogy a búza valóban tartalmaz-e genetikai szennyezőanyagokat – írja a Marketwatch. Dél-koreai tudósok is vizsgálják a mintákat, és szerdára ígérnek végleges eredményt. Kiszivárogtatott hírek szerint oda nem jutott fertőzött szállítmny.

Oregonban a fehér búza nagyon népszerű, a termés kilencven százalékát ez adja. Ez a japán malmok legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyaga, amelyből számos élelmiszert készítenek a helyi piacra. A fehér búza Ázsia-szerte népszerű, Tajvan, Dél-Korea, a Fülöp-szigetek és Indonézia is a nagy felhasználók közé tartozik.

A teljes amerikai kivitel 17 százalékát adja ez a búzaféleség. Kína is vásárolt nemrég másfél millió tonna amerikai búzát, de arról nincs hír, hogy van-e közte oregoni szállítmány. Mindenesetre Pekingben egyelőre nem rendeltek el semmilyen óvintézkedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.