Geithner felpumpálná a banki mentőövet

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint a bankmentő programra megszavazott 700 milliárd dollár nem lesz elegendő a pénzügyi rendszer stabilizálásához és növekedési pályára állításához, ezért újabb csomag(ok) összeállítására ösztökélte a washingtoni képviselőházat.

Geithner keddi kongresszusi bizottsági meghallgatásán - melyen a 2010-es központi költségvetés tervezete volt terítéken - arra kérte a képviselőket, hogy "szabják meg" egy újabb bankmentő csomag méretét és kereteit. Ahhoz is támogatást kért, hogy az idei, 1,3 billió dolláros költségvetési hiányt 2013-ra 533 milliárdosra faragják le, illetve a GDP 3 százalékában határozzák meg.

A költségvetési bevételelek bővítéséhez a törvény minden erejével le kell sújtani az adófizetés alól kibúvókat kereső vállalatokra és magánszemélyekre. Ennek a törvényi feltételeit a következő hónapokban megteremtik. Washingtonban különösen az adókímélési céllal külföldre vitt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, s az offshore számlák tulajdonosai elleni hatékony fellépést helyeztek kilátásba. A külföldi leányvállalatok által elért nyereség utáni adófizetést is szigorúbban ellenőrzik, a tapasztalatok szerint ugyanis sokan csak nagy késéssel, vonakodva tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek - írja a Bloomberg.

Geither energikus fellépését némi szkepszis övezi az Egyesült Államokban, tekintettel a pénzügyminiszteri kinevezését megelőző kisebb botrányra, amikor is kiderült: 50 ezer dollárnyi adóval és adóbírsággal tartozik az államnak. Geither akkor ezt rendezte ezt a vitatott tétel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.