GE-Siemens versenyfutás az Alstom megszerzéséért

Tovább tart a francia Alstom ipari óriásvállalat energetikai üzetágáért vívott harc az amerikai General Electric és a német Siemens között.A döntőbíró szerepére Francois Hollande elnök vállalkozott.

A francia kormány vezényli a licitet az Alstom ipari konglomerátumért vívott harcban. Pontosabban a stratégiai fontosságú óriáscég energetikai üzletága körül legyeskedő amerikai és német érdeklődők számára ad jelzéseket, hogy hol az az ár, amelynek fejében a Párizs hajlandó külföldiek kezére engedni az Alstomot, amely elsősorban atomerőművi berendezések, valamint a TGV gyorsvasút gyártójaként ismert a világban.

Az államnak ugyan már nincs részesedése magáncégben, de annak nemzetstratégiai fontosságára való hivatkozással bármilyen adásvételt blokkolni tud. És fog is, ahogy azt Francois Hollande elnök több ízben is világossá tette. Még meg sem száradt a tinta a Siemensnek a japán Mitsubishi Heavy Industries-zel (MHI) közösen kedden tett, 14,2 milliárd eurós vételi ajánlatán, már érkezett a jelzés Párizsból, hogy ez kevés lesz. Üzentek ezzel az eredetileg 12,4 milliárd eurós ajánlatával május elején elsőként bekopogtató General Electricnek is.

A német-japán ajánlatot Joe Kaeser Siemens- és Shunichi Miyanaga MHI-vezérigazgató ismertette a kormányzattal Párizsban. Később közös sajtótájékoztatójukon Kaeser értelmetlennek nevezte a vételár emelésére vonatkozó kérést utalva arra, hogy az ajánlatok közül már így is az övék a legjobb, s nem csak az árban, hanem az Alstom eszközeinek felértékelése, a vállalati stratégia és a foglalkoztatási garanciák tekintetében is – írja a Reuters.

A General Electric eközben folyamatosan tárgyal a francia kormány képviselőivel, de az amerikaiak azt is jelezték, hogy „kikiáltásos” árverésen nem hajlandóak részt venni, s ha jövő hétfőig nem születik döntés, akkor elállnak az üzlettől. A társadalmi ellenállást pedig reklámkampánnyal igyekeznek letörni, azt hirdetve, hogy a GE-Alstom szövetséggel a világ legerősebb gépgyártó vállalatát lehetne létrehozni. A büszke gallok fülének a Siemens-MHI ajánlat egyik pontja jobban cseng, amely a cég francia identitásának megőrzését azzal garantálná, hogy az állam - egyik képviselőjén keresztül - tíz százalékos tulajdonrészt szerezzen az Alstomban.

A szakszervezeteknek azért tetszik jobban a német-japán ajánlat, mert három éven belül ezer új franciaországi munkahelyet és ugyanennyi gyakornoki állást garantál. Az ügyben érdekelt valamennyi fél azt ígéri, hétfőn felszáll a fehér füst, de hogy ez az Alstom eladását vagy megtartását jelenti, azt nem lehet tudni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.