Felturbózta GDP-prognózisát a Századvég

A kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. szerint Magyarország az idén jobban, jövőre viszont gyengébben teljesít – már ami  a növekedést illeti. Elemzőik szerint 2014-ben a 2,5 százalékot is elérheti a GDP-bővülés, a választások utáni első teljes kormányzati évre azonban már csak 2 százalékos növekedést jósolnak.  

A kutatók pozitívumként teszik hozzá, hogy a gazdasági növekedés mind a két évben kiegyensúlyozott marad. Jövőre a gazdaság eléri fejlődési korlátait, így bővülési üteme az ideinél visszafogottabb lehet. Addig is az idén a nemzetközi konjunktúra, az export erősödése miatt az ország tetemes külkereskedelmi többletre számíthat, miközben a hazai fogyasztás is erőre kap – állítja a Századvég elemzésében.

A Századvég szerint 2014 második felében erősödhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának második szakasza iránti – jelenleg meglehetősen lanyha – érdeklődés. Ennek köszönhetően a magánszféra fejlesztései lendületet kaphatnak, és ezzel párhuzamosan viszont az állam beruházási kényszere mérséklődne.

A kutatóintézet szerint a fogyasztás növekedését a jövedelembővülés hajtja, amit a növekvő foglalkoztatottság, az emelkedő reálbérek, az újabb rezsicsökkentés és ezáltal az alacsony infláció segít. Az MNB azzal számol 2014-ben és 2015-ben is 3 százalék alatt tartják az inflációt, ám a Századvég szerint az év vége felé az árak gyorsabb ütemben emelkednek, ezért arra számítanak, hogy a jegybank kamatcsökkentési ciklusa a következő hónapokban véget ér. A költségvetési hiány becslésük szerint az egymást követő negyedik évben, vagyis 2014-ben is 3 százalék alatt maradhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.