GDF-részvényeit Alstomra cseréli a francia kormány

A francia állam eladta a GDF Suez energetikai vállalatban lévő részesedésének 3,1 százalékát, s a befolyó összegből finanszírozza a 20 százalékos Alstom-részesedés vételét - jelentette be szerdán Arnaud Montebourg gazdasági és Michel Sapin pénzügyminiszter.

A közlemény szerint az állam továbbra is megtart 33,6 százalékos tulajdonrészt a GDF Suezben. A 3,1 százalékos tulajdonrésznek megfelelő 75 millió részvény sikeres eladásából 1,5 milliárd euróhoz (453 milliárd forinthoz) jutott az állam.

A tranzakcióra azután került sor, hogy a francia kormány múlt pénteken bejelentette: az állam 20 százalékos részesedést vásárol a jelenleg magánkézben lévő Alstom francia nagyvállalatban, s legfőbb részvényesként bizonyos feltételekkel elfogadja a General Electric (GE) ajánlatát a konglomerátum energetikai ágazatának felvásárlására.

"A tranzakció része annak az állami részesedéssel történő aktív irányítási politikának, amelynek köszönhetően erőforrások teremthetők elő a gazdasági fejlődést elősegítő ágazatok számára" - fogalmaz a kormány közleménye.

A francia állam mintegy 110 milliárd eurós tulajdonrésszel rendelkezik 71 nagyvállalatban, amelyek egy része a tőzsdén is jegyzett. Ezek közül a legfontosabb az EDF energetikai óriás, amelynek 84,5 százalékos tulajdonosa az állam. Tulajdonos ezen kívül a Renault (15 százalék) és a PSA Peugeot Citroen (14,1 százalék) autógyárakban, az Orange távközlési vállalatban (13,4 százalék) és az EADS repülő- és űripari konszernben (12 százalék).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.