Gázvita: a Gazprom-Naftogaz Brüsszelben alkudozik

Brüsszelben folytatja a gázvitát a Gazprom és Naftogaz, megállapodás azonban nincs. Az orosz és az ukrán gázipar képviselői az EU-testületeit is tájékoztatják. Ukrajna nem korlátozná az európai gázszállítást.

Ukrajna soha nem  kívánta korlátozni az Európai Unióba tartó orosz gázszállításokat -  jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Oleh Dubina, a Naftogaz cég  vezérigazgatója.
Kijev kész száz százalékban továbbítani az uniós országoknak szánt orosz gázmennyiséget, amennyiben az megérkezik Ukrajnába.

Az Európai Parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén EP-képviselők előtt beszélve megerősítette, hogy cége és az orosz Gazprom között folynak az egyeztetések.

A két vállalat vezetője szerda éjjel Moszkvában tárgyalt, csütörtökön pedig Brüsszelben ültek ismét tárgyalóasztalhoz - e két  megbeszélésről azonban kora délutánig nem szivárgott ki érdemi eredmény.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója előzőleg José Manuel  Durao Barroso európai bizottsági elnökkel is találkozott, míg Dubina  az Európai Parlament külügyi bizottságának rendkívüli ülésén vett részt. Háromoldalú - orosz-ukrán-EU - megbeszélésre azonban az eredeti tervektől eltérően egyelőre nem került sor Brüsszelben.

Barroso - szóvivőjének szűkszavú közlése szerint - egyebek  között azt adta az orosz cégvezető értésére, hogy a jelenlegi  helyzet elfogadhatatlan.

Az EP-ülésen Dubina és az ukrán kormányt, valamint parlamentet  képviselő politikusok leszögezték, hogy Kijevnek nem áll szándékában  csökkenteni az EU-nak szánt orosz gázmennyiséget.

A Gazprom január 1-jén leállította az Ukrajnának szóló  gázszállítást, de az európai megrendelőknek szánt gázt egy ideig még szivattyúzta a tranzitvezetékbe. Szerdán ugyanakkor az orosz cég  bejelentette: nem juttat több gázt a tranzitvezetékbe, mivel Ukrajna reggel elzárta az Európa felé menő vezetékek csapjait, s így az ukrán rendszerbe nyomott gáz nem jut el a megrendelőkhöz.

Az EU-tagállamok közül több mint tízet - köztük Magyarországot -  érzékenyen érint az orosz gázszállítások elmaradása.

Dubina arról is beszámolt, hogy az orosz nyitás után legalább másfél napba telhet, mire a szállítások újraindulnak.

Az Európai Unió megfigyelők küldését tervezi a térségbe a  gázszállítás figyelésére. Mint az Európai Bizottság egy illetékese az EP-ülésen elmondta, a szakemberek akár két napon belül el tudják foglalni megfigyelőhelyüket.

Az EP-képviselők a szállítások azonnali felújítására sürgették a  két országot, és arra is felhívták a figyelmet, hogy az unió felé  tett kötelezettségek elmulasztása mind Moszkva, mind Kijev  nemzetközi hírnevén ronthat.

Ukrán részről egyébként arra is célzást tettek, hogy az egyes EU-tagok és Oroszország közti kétoldalú különszerződések növelik az orosz fél mozgásterét.

Egy ukrán delegációs tag csütörtökön úgy vélte, a gázvita közel került a megegyezéshez.

Miller és Dubina állítólag szükség esetén Moszkvában folytatja a  tárgyalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.