Orbán Putyinnál is erőteljesebben védte az orosz érdekeket

A lehetséges délkelet-európai gázvezetéktervek közül az Orbán Viktor által szorgalmazott a legdrágább, ráadásul a hazai igények kielégítéséhez nincs is szükség rá. Jellemző, hogy a lapunknak nyilatkozó energetikai szakértő úgy vélte, a 2019 utáni gázvezetéktervek kapcsán Orbán már-már Vlagyimir Putyinnál is erőteljesebben védte az orosz érdekeket a két politikus keddi közös sajtótájékoztatóján.

Putyin a Déli Áramlat nevű bolgár–szerb–magyar–osztrák nyomvonalterv lefújása után továbbra is kiáll amellett, hogy a térségnek szánt gázt 2019 után csak a görög–török határig szállítják el. Orbán – hivatkozva a szerb miniszterelnökkel folytatott előző napi tárgyalásaira is – ennek kapcsán egy görög–macedón–szerb–magyar–osztrák nyomvonalat indítványoz. Putyin ugyanakkor maga vetette fel, hogy felőle ezután akár Bulgárián keresztül is haladhat az út, de ezt már nem ők építik meg.

Forrásunk szerint elképzelhető a piaci igény megjelenése egy délkelet-európai gázvezetékre, amely hosszú távon iraki–iráni, ciprusi vagy akár izraeli gázt is hozhatna térségünkbe. A megtérülése szinte bizonyos, hiszen az államok valószínűleg beépítik annak – esetünkben köbméterenként néhány tíz fillérre tehető – költségét a gáztarifába. Ellenben a lehetséges változatok közül Orbán Viktor délszláv nyomvonala a legdrágább – mostani becslések szerint 4-5 milliárd euró – és a leginkább előkészítetlen, ráadásul jelentős szakasza az EU-n kívül haladna. Valós változatként vetődik fel a lefújt Nabucco West-terv, amelynek Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriába vezető nyomvonalát már kidolgozták, és részletes engedélyeket kapott. A szlovák Eustreamnek a magyar politikában eddig visszhangtalanul maradt Eastring nevű kezdeményezése pedig Bulgárián, Románián–Észak-Erdélyen, a magyar–ukrán határ hazai oldalán keresztül halad a szlovák Nagykaposig (Velké Kapusany), jórészt már létező vezetékeken.

Mások szerint önmagában Magyarország belső igényeinek ellátásához nagy valószínűséggel nincs is szükség sem délkelet- európai vezetékre, sem hosszú távú orosz gázszerződésre. Az osztrák gázcsövön évi 4,5, a szlovákon évi 5 milliárd köbméter érkezhet be a nyugati gáztőzsdékről, miközben az ország fogyasztása ezek összegénél már ma kevesebb, évi 9 milliárd köbméter alatti.

Előrejelzések szerint a szint, bármennyire is látványosan fékezi az Orbán-kabinet a megújuló energiás és energiatakarékossági programokat, akár 7 milliárd köbméter alá is eshet, amiben évi 1-2 milliárd köbméter hazai kitermeléssel is számolhatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.