Gázválságra figyelmeztet az USA

Az Egyesült Államok azt javasolja az Európai Uniónak, hogy készüljön fel az újabb gázválságra, amerikai szakértők szerint télen Oroszország újra üresen hagyja a gázvezetékeket.

Az Egyesült Államok azt javasolja az Európai Uniónak, hogy készüljön fel az újabb gázválságra, amerikai szakértők szerint télen Oroszország újra üresen hagyja a gázvezetékeket - írta a hétfőn Budapesten tartott  IV. Energia Fórumról szóló, szerdán közölt beszámolójában a Kommerszant című orosz gazdasági lap. A Kommerszant szerint az amerikai figyelmeztetést MirekTopolanek volt cseh kormányfő vetette fel, s úgy vélte, az amerikai szakértők tanácsait követve választani kell Oroszország és az OPEC  között.

Az amerikai résztvevők csoportja a legnagyobbak között volt, s tagjai arról beszéltek, hogy a januári válság rendszeresen ismétlődni fog. Keith Smith, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) szakértője szerint a problémák fő oka az európai gázszállítások sémájának bonyolultsága. "Amennyiben az Európában gázzal kereskedő cégek felének ismeretlenek a tulajdonosai, a helyzet nem lehet átlátható" - mondta Smith. Topolanek támogatta ezt az álláspontot azzal, hogy Oroszország a kőolaj és gáz eladásából származó bevételeit cégek vásárlására  fordítja, de nem tartja be a szállítások átláthatóságára vonatkozó EU-ban elfogadott szabályokat.

A Kommerszant figyelemre méltónak nevezte, hogy éppen a fórum napján Budapesten az ügyészségen kihallgatták Gazda Tamást, az (Emfeszt megvásároló) Rosgas igazgató tanácsának tagját, az Emfesz volt jogászát. "A fórumon ugyan senki nem vádolta meg nyíltan a Gazpromot a tavaszi Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségeihez tartozó Emfesz törvénybe ütköző módon történt megszerzésével, de a résztvevők körében azt találgatták, milyen módon akar a Gazprom bejutni Magyarország belső gázpiacára" - írta a Kommerszant.

Ukrajna képviselői arról győzködték a részvevőket, hogy országuk részéről semmi nem utal válságra, sőt, évek óta példátlan mennyiségű - 2,75 milliárd köbméter - gáz van a föld alatti tárolókban. "Válságot csakis külföldi provokáció okozhat" - mondta egyikük, de nem jelölte meg, ki provokálna konfliktust.

A lap megállapította, hogy az amerikai fél kész közvetlenül vállalni az európaiakról való gondoskodást: Richard Morningstar, az Eurázsia energetikai kérdéseivel foglalkozó amerikai különmegbízott bejelentette, hogy Washingtonban bizottság alakult az Oroszország és  az EU közötti energiapolitika kidolgozására és a válságos helyzetek  szabályozására, s ez a bizottság hivatott meghatározni azt is, az Oroszországgal kötött mely megállapodásoktekinthetők jogszerűnek.  "Lényegében arról van szó, hogy Washington teljes körűen részt vesz az EU és Oroszország közötti energiaár alakításának folyamatában" - írta a lap, megemlítve, hogy Morningstar sürgette a Nabucco vezeték megépítését és a szállítási útvonalak diverzifikálását.

A beszámoló szerint az orosz küldöttség tagjai azt igyekeztek bizonygatni, hogy Oroszország és az Európai Unió feladatai közösek - amennyiben mindkét fél szabadulni akar a gázvezetékektől való függőségtől -, továbbá  hogy az orosz kormány energiastratégiája nem azonos a Gazprom stratégiájával. Igor Krugovih, az Orosz Gázközösség  (RGO) szakértői tanácsának tagja, az Eurázsiai Gazdasági Közösség  problémáit kutató központ igazgatója úgy vélte, a következő öt-tíz  évben kialakul a közös kontinentális energiabiztonsági rendszer anyagi alapja a már létező és most épülő regionális  energiarendszerek - Oroszország-EU, Oroszország-Kína,  Oroszország-Közép-Ázsia - talaján.

"Ha az Európai Unió a szén és az acél kérdéseiről indult, a kontinentális Eurázsia egyesülése az energetikai egyesüléssel  kezdődik" - vélekedett Krugovih. Elmondta, hogy az RGO e kérdések megvitatására javasolta egy Eurázsiai Energiafórum létrehozását. Ennek legfőbb feladata a nemzetközi jogi viszonyok szabályozásának kidolgozása lenne, s az alapító konferenciát jövő év elején  szándékoznak megtartani - írta a Kommerszant. Rámutatott: addig is azonban az EU tagállamai önállóan igyekeznek felkészülni a majdani válságok hatásainak elhárítására. 

"Magyarország például, amely 80 százalékban függ az orosz gáztól, olyan energiastratégiát dolgoz ki, amely 20 éven belül az ország függetlenségét garantáló energiahordozó-szállítási rendszer kiépítését  irányozza elő" - mutatott rá a tudósítás, s a Molnál kapott tájékoztatást idézve azt írta, hogy idén befejeződik a  magyarországi gázvezeték-rendszert a romániaival, jövőre a  horvátországival összekötő vezeték építése. Hasonló megoldásokról  tárgyalások folynak Szlovákiával és Szlovéniával, s a következő  gáztároló átadása nyomán a Mol tárolási kapacitása eléri a 20  milliárd köbmétert, mindez együtt pedig lehetővé teszi Magyarország  számára, hogy előre nem látható helyzetekben zárt rendszerben kapja a gázt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.