Csökkenteni lehet a tárolókból a gáz kivételét

 Az enyhébb időjárás miatt mérséklődő földgázfelhasználás lehetővé teszi, hogy a  magyarországi tárolókból a napi 53,5 millió köbméteres   csúcskapacitásnál kevesebb földgázt vegyenek ki - mondta Molnár  Csaba energiaügyekért felelős miniszter a pénteken Budapesten  megtartott sajtótájékoztatón.

Az első kategóriába tartozó ipari fogyasztók korlátozásának feloldása csütörtökön mintegy 2 millió köbméter többletfogyasztást  jelentett az előző naphoz képest. A tárolókból már csütörtökön is  csak 43,5 millió köbméter földgázt kellett kivenni.

A miniszter, utalva az Európai Unió állandó képviselőinek  csütörtöki döntésére, közölte: jóllehet az unió képviselői  külön-külön ugyan nem vesznek részt a szombatra tervezett moszkvai  csúcstalálkozón, de egy kétfős delegáció egységes álláspontot  képvisel. Magyarország sem képviselteti közvetlenül magát az eseményen.

A jövő hét közepéig várható melegedő időjárás miatt teljes  egészében belföldi forrásból biztosítani lehet a földgázigényt, és  nem lesz szükség korlátozásra. Extrém időjárás, vagy esetleges  műszaki hiba esetén viszont lehetséges, hogy intézkedéseket kell  hozni - mondta a miniszter.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő által kezdeményezett  konzorcium, amely megvásárolná az ukrán tranzit újraindításához  szükséges gázmennyiséget, bonyolult kérdés - válaszolta a miniszter  az MTI kérdésére. Ebben nem államok, vagy kormányok, hanem nagy  európai gáztársaságok és bankok vennének részt.

A gáz árának alakulását firtató újságírói kérdésre válaszolva  Molnár Csaba azt mondta, a gázvita miatt importárról nem lehet  beszélni, hiszen a belföldi felhasználást hazai forrás biztosítja.  Az olaj árának változása várhatóan tavasszal akár árcsökkenést is  eredményezhet, de a gazdasági válság miatt "nincs ember, aki  prognózist tudna mondani" - tette hozzá.

Molnár Csaba szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy  magyarországi cégektől még nem érkezett megkeresés ahhoz a  jogsegélyszolgálathoz, amely az orosz-ukrán gázvita miatt ért  károk megtérítésének kezdeményezését segítené.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.